POLITIKK En ny undersøkelse viser at nesten halvparten av politikerne i Norge unngår å uttale seg om sensitive spørsmål som innvandring, klima og likestilling på grunn av «netthat».
No hate, en organisasjon som motarbeider såkalt netthat, har gjennomført en undersøkelse blant politikere i Norge om hvordan de påvirkes av «netthat», det vil si at folk sier sin oppriktige mening til dem. 1 492 tillitsvalgte har deltatt i undersøkelsen.
Anne Authen, lederen for No hate, påpeker at 60 prosent av politikerne opplever at samfunnsdebatten er preget av personangrep fremfor saklighet. Ca. 50 prosent unngår sensitive spørsmål som innvandring, religion, klima, miljø, seksuell legning, likestilling og by- og landsbypolitikk. 40 prosent av lokalpolitikerne har vært utsatt for såkalt netthat og 20 prosent av disse har valgt å gi avkall på sine seter i forkant av høstens kommunevalg.
Arbeiderpartiet har nylig kommet med et lovforslag i Stortinget om at såkalt netthat skal kunne straffes med bøter. Monica Mæland (H), som er kommunal- og moderniseringsminister, er åpen for diskusjon om dette, men mener samtidig at forslaget er «utfordrende fordi mye må overlates til tolkninger» og at «mange hatefulle ytringer allerede er forbudt gjennom straffeloven».
VG som har publisert denne nyheten har blant mange kommentarer i kommentarfeltet fått disse:
– Kanskje føre en politikk som ikke gjør folk desperate og setter landet i fare fordi man syntes det føles bra da?
– Jeg mener at dette har politikerne det aller meste av ansvaret for. Vi kan se på historien. Når folk føler seg overkjørt og ikke hørt av de som styrer, ja da får vi slike tilstander.