SENSUR I et innlegg på Telegram har Pavel Durov kommentert at han ble pågrepet og tiltalt i Frankrike. I innlegget sier Telegram-grunnleggeren at han er «overrasket» over tiltalen.
Telegrams grunnlegger ble løslatt mot kausjon på 5 millioner euro etter å ha blitt arrestert da han landet på en flyplass utenfor Paris i slutten av august. Han ble deretter siktet på tolv punkter, delvis for medvirkning til en rekke forbrytelser den franske påtalemyndigheten har funnet på Telegram, men også for ikke å ha samarbeidet med franske myndigheter.
Pavel Durov har nå kommentert rettssaken for første gang i et innlegg på Telegram. I den skriver Telegram-grunnleggeren at han er «overrasket» over tiltalen av flere grunner.
For det første avslører Durov at Telegram har en offisiell representant i EU som mottar og svarer på forespørsler fra medlemslandene. Han opplyser også at han som fransk statsborger ofte besøker det franske konsulatet i Dubai, hvor han også personlig opprettet en «hot line» mellom Paris og Telegram for å hjelpe franskmennene med å bekjempe terrorisme.
Durov kritiserer også det han mener er misbruk av utdaterte lover:
Hvis et land er misfornøyd med en internett-tjeneste, er den etablerte praksisen å innlede en rettslig prosess mot selve tjenesten. Å bruke lover fra tiden før smarttelefoner for å tiltale en administrerende direktør for forbrytelser begått av tredjeparter på plattformen han eller hun håndterer, er en feilaktig strategi. Å bygge teknologi er allerede vanskelig nok. Ingen innovatør vil noensinne utvikle nye verktøy hvis de vet at de personlig kan holdes ansvarlige for eventuelt misbruk av disse verktøyene.
Videre skriver Durov at det kan være vanskelig å finne balansen mellom personvernlover og forespørsler fra rettshåndhevende myndigheter. Det faktum at ulike land har ulike lover gjør saken noen ganger enda vanskeligere for en aktør som tilbyr en global tjeneste. Til tross for dette mener Durov at Telegram alltid har vært «åpen for dialog».
I noen tilfeller har Telegram ikke kunnet bli enig med en stat og dens krav, og i de tilfellene har man forlatt landet det gjelder:
Vi har gjort det mange ganger. Da Russland krevde at vi overleverte «krypteringsnøkler» for å muliggjøre overvåking, nektet vi – og Telegram ble forbudt i Russland. Da Iran krevde at vi skulle blokkere kanaler for fredelige demonstranter, nektet vi – og Telegram ble forbudt i Iran. Vi er villige til å forlate markeder som ikke er forenlige med våre prinsipper, fordi vi ikke gjør dette for penger. Vi drives av ønsket om å gjøre godt og forsvare folks grunnleggende rettigheter, spesielt på steder der disse rettighetene krenkes.
Noen mulighet til å forlate Frankrike ble imidlertid aldri gitt før Durov ble pågrepet og tiltalt. Avslutningsvis skriver Durov at Telegram ikke er perfekt, men at «påstander i visse medier om at Telegram er et slags anarkistisk paradis er helt usanne» og at de fjerner «millioner av skadelige innlegg og kanaler hver dag» og dessuten rapporterer arbeidet med moderering helt åpent.