ALMEDALEN Torsdag ettermiddag holdt politiet og politiadvokaten i Sverige en pressekonferanse om knivstikkingen i Almedalen. Påtalemyndigheten avviser at det har noe å gjøre med Den nordiske motstandsbevegelsen.
Torsdag holdt politiet og påtalemyndigheten i Sverige en pressekonferanse om knivstikkingen i Almedalen i Visby, hvilket resulterte i at en 60 år gammel kvinne ble drept.
I løpet av onsdag spredte mediene rykter om at gjerningsmannen hadde «tilknytninger til Den nordiske motstandsbevegelsen», noe organisasjonen avviste i en offisiell uttalelse onsdag kveld.
Den mistenkte 33-åringen har i løpet av torsdag tilstått forholdet og avgitt en forklaring. Ifølge mannens forsvarer, Staffan Fredriksson, har personen det ikke bra og sier at han har en historie med psykiske lidelser. Fengslingsmøtet er ventet å finne sted i dag.
«Ugjerningen har ingen kobling til DNM»
På pressekonferansen deltok etterforskningsleder og politiadvokat Petra Götell, sjefen for politiet i Gotland og operasjonsleder for Almedalsuken, Fredrik Persson, samt regiondirektør for Region Gotland, Peter Lindvall.
Götell avslører også at den mistenkte var påvirket av narkotika da han begikk handlingen.
Den avdøde kvinnen skal ha vært gjerningsmannens tiltenkte mål fra begynnelsen av og skal ha en sammenheng med hennes ledende yrkesrolle i psykiatrien. Påstand om at gjerningsmannen skulle ha tilknytning til Den nordiske motstandsbevegelsen er ikke i fokus for etterforskningen, opplyser hun.
Kommer til å arrangere «mangfoldsparade»
Politimester Fredrik Persson sier at politiet nå vil avslutte Almedalsuken, blant annet med å arrangere en såkalt «mangfoldsparade» gjennom Visby.
Regiondirektør Lindvall legger til at han fordømmer voldshandlingen og understreker viktigheten av «folks likeverd, ytringsfrihet, demokrati og medmenneskelighet».
— Jeg vil avslutte med det Fredrik nevnte, nemlig å oppfordre alle til å delta i ettermiddagens mangfoldsparade. For ytterligere å markere samhold og solidaritet i det som har skjedd, sier regiondirektøren.
«Det er rettet mot psykiatrien»
På spørsmål fra TT [svensk mediebyrå] om hva gjerningsmannen har oppgitt til forklaring, svarer Götell:
— Han har ikke fortalt så mye om hvorfor han har gjort som han har gjort… Det er rettet mot psykiatrien vil jeg si.
Til et annet spørsmål legger politiadvokaten til at motivet har å gjøre med mannens psykiske tilstand og psykiatrien i Sverige generelt. Mannen skal ha planlagt handlingen spesifikt mot fornærmede som ble rammet.
— Vi ser ikke, på nåværende tidspunkt, disse koblingene til DNM, eller at dette skal være noe for eller av DNM, presiserer Götell.
«Det er på grunn av mediespekulasjoner at vi kommenterer DNM»
P4 Gotland spør om hovedfokuset i etterforskningen vedrører «tilknytningen til DNM», hvorpå politiadvokaten svarer:
— Grunnen til at vi kommenterer DNM er fordi det er en påstand som har kommet frem i media – at det har vært spekulasjoner i media og så videre. Og det er ikke noe som vi har sett, derimot har vi sett den psykiske lidelsen. Det er den vi betrakter som motiv nå, kommenterer Götell.
Dagens Nyheter spør av en eller annen grunn aktor om det har vært flere «personer med tilknytning til DNM» i Visby i løpet av uken.
— Det vet jeg ikke, men slik vi ser det i denne saken er vi ikke ute etter flere gjerningsmenn, svarer Götell.
— Vi ser nå ingen sammenheng til noe med DNM, men heller den psykiske lidelsen, presiserer hun for minst femte gang.
Fortsatte spørsmål om Motstandsbevegelsen fra løgnmedia
Svenska Dagbladet spør så politimester Persson hvorfor politiet ikke «holder styr på» personer med angivelig tilknytning til Motstandsbevegelsen i Visby.
– Det er dessverre mennesker som Petra forklarte her, med en eller annen form for psykisk lidelse. Og vi kan ikke ha kontroll over dette, kommenterer Persson og fortsetter:
– En relasjon til DNM er akkurat som Petra beskriver, det er påstand i media.
Gjerningsmannen har ikke uttrykt noen anger, slår påtalemyndigheten fast.