FINANSABLEGØYER Tokyos Nikkei-indeks opplevde sitt største fall siden 1987 med en nedgang på 12,4 prosent på mandag. Aksjemarkedene åpnet også i Skandinavia med kraftige nedganger som svar på den globale økonomiske uroen.
Tokyos Nikkei-indeks opplevde sitt største fall siden den såkalte «Black Monday» i 1987. Ved stengetid mandag hadde indeksen falt med så mye som 12,4 prosent, som er det største fallet på 37 år, siden det forrige rekordfallet på 14,9 prosent.
Handelen åpnet også i Norden med stor nedgang i Danmark og Norge. Den danske C25-indeksen falt med 6 prosent ved åpningen, ifølge SVT. Oslo Børs fulgte samme trend som den svenske, med en nedgang på 4 prosent.
Forrige ukes negative tall i USA har bidratt til uroen i det globale aksjemarkedet. Usikre svake amerikanske jobbtall og bekymring for helsen til amerikansk økonomi har forverret situasjonen, sier Shoka Åhrman, spareøkonom og strateg i det svenske pensjonsselskapet SPP.
– Vi lever i en tid med mye politisk uro, både globalt og i Europa, som selvfølgelig påvirker det globale aksjemarkedet, sier Åhrman.
Angst for Israels ødeleggelse påvirker
Bekymringer for en militær eskalering i Midtøsten blir også sitert som en medvirkende faktor til den globale aksjemarkedsuroen av flere økonomer.
I USA er det økende tvil om teknologiselskapenes evne til å kapitalisere på AI, noe som presser markedet ytterligere, ifølge Frida Bratt, spareøkonom i Nordnet.
– Det er tvil om teknologigigantene vil kunne dra nytte av AI i den grad som tidligere var forventet, sier Bratt.
Shoka Åhrman spår at sparere i Sverige kan forvente fortsatt nedgang.
– De kommende dagene på Stockholmsbørsen kan komme til å se likedanne ut, sier Åhrman.
Alle selskapene på OMXS30-listen falt mandag morgen. Eiendomsselskapet SBB og skytjenesteselskapet Sinch stupte begge med over 10 prosent. Investeringsselskapet Kinnevik og forsvarskonsernet Saab registrerte også betydelige nedganger på henholdsvis 6,6 og 5,7 prosent.
– De røde tallene påvirker stort sett alle sektorer, både mindre og større selskaper, selv om de større selskapene er mer robuste, avslutter Åhrman.