BANKVELDET På fire måneder har Facebook-gruppen «Boikott kontantfrie butikker og restauranter» samlet 115 000 medlemmer. Gruppen konfronterer kontantløse bedrifter og informerer rammede kunder.
I takt med at stadig flere butikker i Sverige nekter kunden retten til å betale med kontanter, vokser også den organiserte motstanden mot denne utviklingen.
Marsjen mot det kontantløse samfunnet går ikke helt smertefritt. For eksempel har nettverket Kontantopprøret siden 2012 virket mot den.
For fire måneder siden grunnla Anders Sydborg Facebook-gruppen «Boikott kontantfrie butikker og restauranter».
I dag har gruppen 115 000 medlemmer fra hele Sverige og viser alle tegn på fortsatt tilvekst.
De virksomhetene som bedrives kan deles inn i to hovedtyper:
- De som rettes mot kontantfrie butikker og restauranter.
- De som rettes mot kunder som rammes av kontantløse butikker og restauranter.
Man kontakter for eksempel butikker og restauranter og oppfordrer dem til å gjeninnføre muligheten til å betale kontant.
Man henviser herved ofte til den risiko bedriften løper for å utsettes for en boikott.
I Facebook-grupper tipser medlemmer for eksempel om virksomheter som ikke tar imot kontanter, samt om forestående aksjoner mot kontantløse foretak.
«Kontantløshet leder til diktatur»
I et intervju for Sveriges Radio forteller Sydborg om gruppens aksjoner mot foretak som nekter kunder retten til å betale kontant:
– Vi har et godt stykke over hundre virksomheter for å ta tilbake kontantene igjen. Vi boikotter dem [de kontantløse foretakene], vi skriver brev til dem, vi mailer dem og forteller at dette ikke er OK. Folk må jo kunne ta ansvar for sine egne penger. Ellers blir vi fullstendig et diktatur. Om man ser på de svenske bankene vi har, så tar de kontantene bort fra folket og deretter vasker de milliarder selv. Det er ikke OK.
Sydborg setter også inn utviklingen mot kontantløshet i en større sammenheng og henviser både til fortiden og en tenkelig fremtid:
– Kontanter har vært gyldig betalingsmiddel i over tusen år og gis ut av Sveriges Riksbank. Og da synes vi ikke at man skal kunne nekte noen retten til å betale med dem. Hva skjer om det blir et strømbrudd? Hva skjer om det blir krig? Hva skjer om krisen kommer? Vi har jo ti prosent av Sveriges befolkning som ikke har mulig til å ha konto i en bank for eksempel, som ikke har mulighet til å ha Swish. Dette er jo en trussel mot disse menneskene.
Skatteverket straffer foretak som tar imot kontanter
Gruppen «Boikott kontantfrie butikker og restauranter» har også tatt opp kontantløshet fra den næringsdrivendes perspektiv. I et filmklipp på Youtube forteller Sydborg om hvordan Skatteverket straffer foretak som tar imot kontanter:
– Da forteller han meg at i 6–8 måneders tid har Skatteverket vært der og gjort seks stykk revisjoner, og sagt at vi fortsetter med dette så lenge du tar kontanter. Altså truer man de foretakene som sliter døgnet rundt med å betale sosiale avgifter og skatt, med at om dere ikke tar bort kontantene kommer vi til å fortsette å terrorisere dere.