Hjem Nyheter Norge Omstridt skolenedlegging i Innlandet fortsetter tross lovlighetskontroll

Omstridt skolenedlegging i Innlandet fortsetter tross lovlighetskontroll

NORGE Fylkestinget i Innlandet har vedtatt å opprettholde beslutningen om omfattende skolenedleggelser, samtidig som Kunnskapsdepartementet skal gjennomføre en lovlighetskontroll av vedtaket. Prosessen fortsetter ufortrødent mot iverksettelse 1. august 2025, til tross for massive protester og bekymringer om manglende hensyn til barns rettigheter.

Illustrasjonsfoto: KI-generert.

I et videomøte fredag morgen vedtok fylkestinget i Innlandet at den omstridte skolenedleggelsen skal fortsette som planlagt, samtidig som Kunnskapsdepartementet skal kontrollere lovligheten av vedtaket. Beslutningen, som ble støttet av Arbeiderpartiet, Høyre og Miljøpartiet De Grønne, innebærer at seks videregående skoler og skolesteder skal legges ned, noe som berører over 700 elever, rapporterer VG.

Vedtaket har møtt kraftig motstand fra både elever, foreldre og lokalsamfunn. Tusenvis av berørte har protestert mot nedleggelsene og det de mener er mangelfull involvering av de unge i prosessen. Særlig har engasjementet vært sterkt rundt de videregående skolene i Lom, Dokka, Skarnes og Flisa.

Under debatten i fylkestinget kom det fram sterke meningsforskjeller om hvorvidt barns rettigheter er tilstrekkelig ivaretatt i prosessen. Johannes Wahl Gran fra MDG vakte reaksjoner med sin sammenligning av situasjonen:

– Det er utidig å sammenligne våre 16-åringer med andre barn i verden. Vi trenger en ny skolestruktur. Men vi bør puste med magen, og tenke på hva vi sier når vi bruker internasjonale konvensjoner. Litt lengre reisevei smerter helt sikkert, uttalte Wahl Gran.

Denne uttalelsen møtte skarp kritikk fra blant andre SVs Bjørnar Tollan Jorde:

– FNs barnekonvensjon gjelder for alle barn. MDG misforstår. Det er en utidig sammenligning. Har MDG egentlig forstått barnekonvensjonen?

Flere representanter påpekte at FNs barnekonvensjon er integrert i norsk lov og krever at barn og unge skal høres i saker som angår dem1. Spørsmålet om hvorvidt de unge er tilstrekkelig hørt og tatt med på råd i denne saken, vil være en sentral del av den kommende lovlighetskontrollen.

Truls Gihlemoen fra Fremskrittspartiet uttrykte støtte til lovlighetskontrollen, men kritiserte beslutningen om å fortsette prosessen parallelt:

– Dette brukes svært sjelden. Vi skal ha respekt for det. Jeg støtter at det gjennomføres lovlighetskontroll – der det også gis en oppsettende virkning.

Til tross for disse innvendingene, sikret flertallspartiene Ap, Høyre og MDG at prosessen med skolenedleggelser fortsetter uavbrutt mens Kunnskapsdepartementet gjennomfører sin kontroll. Dette betyr at de omfattende endringene i skolestrukturen i Innlandet skal være på plass allerede om åtte måneder, 1. august 2025.

Saken reiser viktige spørsmål om balansen mellom lokalpolitiske beslutninger og statlig kontroll, samt hvordan barns rettigheter og medvirkning skal ivaretas i slike prosesser. Utfallet av lovlighetskontrollen vil kunne få betydelige konsekvenser for fremtidige beslutninger om skolestruktur og elevenes rettigheter i hele Norge.