HELSE En omfattende WHO-rapport viser at én av tre somaliere lider av en form for mentalsykdom. Eksempelvis lider hele 20 prosent av den somaliske befolkningen av schizofreni. Rapporten angir fattigdom, krig og utilstrekkelige helsetjenester som hovedårsakene.
En stor offisiell undersøkelse med tittelen «A Situation Analysis of Mental Health in Somalia» som har blitt gjennomført på oppdrag av FN-organet WHO (World Health Organization) viser at en tredjedel av den somaliske befolkningen lider av en form for mentalsykdom.
Resultatet som presenteres viser at hele 20 prosent av somalierne lider av schizofreni, at nesten 34 prosent av mennene har en form for psykose, at over 16 prosent av kvinnene lider av manisk eller bipolare syndromer og at nesten 11 prosent av mennene har problemer med missbruk.
Rapporten peker advarende på at den sosiale belastningen for det somaliske samfunnet med en så stor andel psykisk syke mennesker kommer til å bli uholdbar hvis ikke tiltak fattes raskt for å forandre situasjonen.
Ifølge rapporten finnes det flere årsaker til at den dårlige psykiske helsen er så stor blant akkurat somaliere: langvarig krig og konflikter som blant annet har ført til posttraumatisk stress (PTSD), underlegen psykisk helsevern, fattigdom samt kulturelle faktorer som gjør at store deler av befolkningen mangler eller har lite kunnskap om psykisk helse.
De kulturelle årsakene medfører blant annet at fornedrende og farlige metoder, som å lenke fast psykisk syke, er både sosialt og medisinsk akseptert. Videre henvises ofte syke personer til tradisjonelle helbredere og «heksedoktorer», ettersom oppfatningen at mentalsykdom kommer av onde ånder er utbredt.
Foruten den gigantiske utfordringen med å bygge opp et fungerende psykiatrisk helsevern i Somalia har FN også støttet at mange av disse syke personene har kunnet migrere til rikere land i Vest-Europa, hvor Sverige har vært et av de store mottakerlandene.