HELSE & MILJØ Forskere ved NMBU har oppdaget at sykdomsfremkallende bakterier og virus kan overleve renseprosessen i avløpsanlegg ved å feste seg til plastpartikler. Funnet reiser bekymringer om spredning av patogener i miljøet og potensielle helserisikoer.
Nye forskningsresultater fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) viser at bakterier og virus som fester seg til plastoverflater, kan overleve renseprosessen i avløpsanlegg. Studien, som nylig ble publisert i PLOS One, avdekker at flere potensielt farlige mikroorganismer er funnet på mikroplast i både renset og urenset avløpsvann.
Ingun Lund Witsø, forsker ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), som ledet studien, uttrykker bekymring over funnene som hun mener kan være potensielt farlig og forklarer at plastforurensning i avløpsvann kan fungere som et beskyttende medium for patogener.
– Plastforurensing av avløpsvann kan bidra til å beskytte virus og bakterier gjennom renseanleggene, og bidra til økt spredning i miljøet, sier Witsø til NRK.
Forskerne undersøkte prøver fra Norges største renseanlegg, Veas, som behandler avløpsvann fra Oslo, Bærum, Asker og deler av Nesodden. Blant mikroorganismene som ble identifisert på plastoverflater i renset avløpsvann var Listeria monocytogenes, Escherichia coli, norovirus og adenovirus. Disse patogenene kan forårsake alvorlige sykdommer hos mennesker, inkludert tarmsykdommer, luftveisinfeksjoner og blodbaneinfeksjoner.
– Dette er viktig kunnskap som må tas på alvor av myndighetene og bransjen, sier Pia Ryrfors, senior prosessingeniør hos Veas.
Ryrfors påpeker at selv om renseanlegget fjerner over 95% av partiklene i innkommende avløpsvann, er det overraskende at bakterier og virus overlever bedre på plast enn på andre partikler.
Dagens regelverk stiller ikke spesifikke krav til rensing av mikroforurensninger
Cecilie Kristiansen, seksjonsleder i Hav- og industriavdelingen hos Miljødirektoratet, bemerker at dagens regelverk ikke stiller spesifikke krav til rensing av mikroforurensninger.
– EU har nylig vedtatt et revidert avløpsdirektiv som også inkluderer mikroforurensninger. Prosesser om EØS-avtalen og implementering i Norge ligger på politisk nivå, forteller Kristiansen.
Witsø understreker at forskningen nå går videre for å kartlegge antibiotikaresistens blant de identifiserte bakteriene på plastoverflater i avløpsvann. Dette er en kritisk utvidelse av studien, da antibiotikaresistens representerer en alvorlig global helsetrussel.
– Nå kartlegger vi hva som finnes av antibiotikaresistens blant bakteriene vi har funnet. Det er et økende problem i verden, som folk burde bekymre seg for. Det er også et resultat som er litt mer skremmende, tenker jeg.
Forskerne håper at disse funnene vil øke bevisstheten om de potensielle konsekvensene av plastforurensning og dens rolle i spredningen av sykdomsfremkallende mikroorganismer. Studien understreker behovet for forbedrede renseteknologier og strengere regulering av mikroplast i avløpsvann for å beskytte både miljøet og folkehelsen.