OPPFINNELSE Norske leger har oppfunnet en hurtigtest som kan diagnostisere metanolforgiftning på få minutter og potensielt redde tusenvis av liv.

Metanolforgiftning, ofte forårsaket av ulovlig smuglersprit, har ifølge Leger uten Grenser forgiftet rundt 40 000 mennesker de siste 25 årene, hvorav minst 14 100 dødsfall kan knyttes direkte til slike forgiftninger.
– Dette er toppen av isfjellet. Mange dør uten at noen oppdager årsaken, sier Knut Erik Hovda, overlege i akuttmedisin ved Oslo universitetssykehus og professor ved Universitetet i Oslo.
Metanol, kjent som tresprit, er en livsfarlig substans som i kroppen omdannes til maursyre – et stoff som forårsaker metabolsk acidose og skader synsnerven, noe som kan føre til blindhet, hjerneskade eller død. Selv små mengder er farlige, og symptomene opptrer ofte først etter 12–48 timer.
Utbrudd av metanolforgiftning forekommer spesielt i fattige land der økonomiske barrierer skaper et illegalt marked for billige drikkevarer. I land med svake helsesystemer mangler helsepersonell ofte både utstyr og kunnskap til å identifisere trusselen.
– Ulovlig produsert sprit selges ofte til de fattigste. Metanol blandes inn fordi det er billig og umulig å skille fra vanlig alkohol uten testing, sier Morten Rostrup, overlege i Leger uten Grenser.
Kan påvise metanolforgiftning innen fem minutter
Knut Erik Hovda har sammen med kollegaene Gaut Gadeholt og Dag Jacobsen utviklet en teststripe som påviser metanolforgiftning ved hjelp av en enkelt bloddråpe. Ved bruk av et enzym som reagerer med metanols giftige metabolitt (maursyre), gir den resultat innen fem minutter. Dette står i kontrast til dagens metoder, som ofte tar døgn og krever avansert laboratorieutstyr – noe som gjør dem upraktiske i ressurssvake settinger. Den nye teststripen krever verken strøm eller laboratorieutstyr, noe som gjør den ideell for bruk i perifere klinikker.
– Dette må bli en standard del av katastrofeutstyr på sykehus verden over. Det er en skandale at mennesker fortsatt dør av noe vi enkelt kan behandle, sier Rostrup.
Forskerne arbeider nå med å skaffe produsenter for masseproduksjon. Med en estimert pris under 100 kroner per test kan løsningen potensielt redde titusenvis av liv årlig.
Retningslinjer for kommentarfelet
Kommentarer er ikke redaksjonelt materiale. Man er selv ansvarlig for det man skriver i kommentarfeltet.