NORGE 15 russiske diplomater utvises fra Norge, da PST mener de russiske diplomatene i realiteten jobbet som agenter. Diplomatene skal ifølge PST blant annet ha jobbet med rekruttering og hemmelige kilder i Norge.
Torsdag meldte Utenriksdepartementet at 15 russiske diplomater ikke lenger er velkomne i Norge. Dette er det største antallet russere Norge har utvist til Russland i historien, melder VG. Det tilsvarer en tredjedel av ambassadens totalt 40 ansatte.
Nå skal politiets sikkerhetstjeneste PST oppsøke nordmenn som kan ha vært i kontakt med etterretningsagentene.
– Vi vil søke kontakt med flere personer eller virksomheter som vi vet har hatt kontakt med disse 15 etterretningsoffiserene, sier PST-rådgiver Dag Røhjell.
Russiske etterretningstjenester vil fortsatt drive i Norge, sier Inger Haugland, leder ved avdeling for kontraetterretning i PST.
– De vil jobbe gjennom tilreisende etterretningsoffiserer uten offisielt dekke, illegalister, cyberangrep. Selv om 15 nå er erklært uønsket vil det fortsatt være en betydelig etterretningstrussel, sier hun.
Dag Røhjell i PST understreker at GRU, som en del av de russiske diplomatene rapporterte til, er Russlands militære etterretningstjeneste.
– GRU er mest interessert i militære forhold, de går på norsk forsvar, våre militære installasjoner, vår nasjonale beredskap, evne til å håndtere kriser og vår kapasitet til å motta støtte fra allierte, sier han.
Haugland sier til VG at agentene skal ha vært opptatt av «avansert undervannsteknologi» som PST mener GRU har planer for bruk av.
Norske myndigheter forsinket reparasjonen av Nord Stream
Norske Equinor er administrator av operasjonssentralen for reparasjoner av rørledninger på havbunnen, PRSI (Pipeline Repair and Subsea Intervension), hvor også Nord Stream AG er medlem.
I februar kom det frem at Utenriksdepartementet hadde nektet Equinor å bidra til reparasjonsarbeidet av Nord Stream, da det var i strid med de norske sanksjonene mot Russland. Reuters mente da at det sannsynligvis ville gjøre reparasjonsarbeidet både dyrere og vanskeligere på grunn av norske myndigheters uvillighet til å bidra med assistanse.
Den prisbelønte journalisten Seymour Hersh anklaget i februar Norge for å sammen med USA har gjennomført attentatet mot de tysk-russiske gassrørledningene Nord Stream 1 og 2.