Hjem Nyheter Norge Norge mobiliserer mot Israels UNRWA-forbud

Norge mobiliserer mot Israels UNRWA-forbud

UNRWA Israel har vedtatt et forbud mot FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger, noe som har utløst en internasjonal diplomatisk reaksjon. Norge står i spissen for en innsats for å få forbudet prøvd for Den internasjonale domstolen i Haag.

Utenriksminister Espen Barth Eide. Foto: World Trade OrganizationCC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons.

Utenriksminister Espen Barth Eide har uttalt seg kritisk om Israels beslutning om å forby FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) fra å operere i Israel og andre okkuperte områder. Forbudet, som ble vedtatt av det israelske parlamentet Knesset i oktober, er planlagt å tre i kraft i slutten av januar, melder NRK.

– Jeg tror den egentlige grunnen til Israels dype skepsis mot UNRWA, er at den minner verden om at det finnes millioner av palestinske flyktninger, sier Eide.

Utenriksministeren understreker UNRWAs kritiske rolle for palestinerne, spesielt på Gazastripen. UNRWA har vært en livline for befolkningen siden organisasjonen ble etablert i 1949, og har spilt en nøkkelrolle i å levere grunnleggende tjenester som utdanning, helsehjelp og nødhjelp.

– Men det er også slik at UNRWA legger til rette for alle de andre hjelpeorganisasjonene. Så uten UNRWA, blir det egentlig ikke noe særlig nødhjelp inne i Gaza, forklarer han.

Israel har anklaget UNRWA for å være infiltrert av Hamas-krigere og hevder at 450 ansatte er tilknyttet militante grupper. Disse påstandene har blitt sterkt bestridt, og en uavhengig granskning har konkludert med at Israel mangler bevis for sine terroristpåstander.

– Det Israel gjør her, er i strid med folkeretten. Det å forby UNRWA, bryter med de forpliktelsene Israel har som okkupant. De er pliktige til å legge til rette for liv og helse for innbyggerne under okkupasjonen, fremhever Eide.

14 nasjoner i diplomatisk offensiv

Norge, sammen med 13 andre land, arbeider nå intensivt for å få saken prøvd for Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ). Målet er å få en juridisk vurdering av om forbudet strider mot folkeretten.

– Vi er et land som lever best med at folkeretten blir respektert. Det er viktig for vår egen sikkerhet. Derfor står vi opp for prinsippene i folkeretten, enten det er våre motstandere eller tradisjonelle venner som bryter den, understreker han.

Utenriksministeren håper på en snarlig votering i FNs generalforsamling og mener at en avgjørelse fra ICJ vil kunne påvirke israelsk politikk, selv om en umiddelbar endring ikke er forventet.