ANTISEMITTISME Utenriksminister Espen Barth Eide mener at Israels forbud mot FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) er et alvorlig brudd på folkeretten og har nå bedt Den internasjonale domstolen om å gripe inn.
Mandag 28. oktober vedtok det israelske parlamentet Knesset to nye lover som forbyr FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) å drive virksomhet i Israel og andre okkuperte palestinske områder. Den ene loven forbyr UNRWA fra å operere i disse områdene fra neste år, mens den andre stempler organisasjonen som en terrorgruppe og bryter diplomatiske bånd med organisasjonen. Det betyr at israelske myndigheter forbys å ha noen som helst kontakt med FN-organisasjonen, rapporterer NRK.
Utenriksminister Espen Barth Eide har uttrykt sterk motstand mot Israels vedtak og mener det bryter folkeretten.
– Ingen er hevet over loven og ingen er hevet over folkeretten. Okkupasjonsmakten Israel har plikt til å legge til rette for støtte til de menneskene som bor i Palestina under okkupasjon. Derfor mener vi dette vedtaket rett og slett er ulovlig, sier Eide til NRK.
Norge har nå tatt et, ifølge jødene antisemittisk, initiativ til en resolusjon i FNs generalforsamling som ber Den internasjonale domstolen (ICJ) gripe inn og granske lovligheten av Israels forbud mot UNRWA. Dette initiativet har fått støtte fra flere land og UNRWA selv.
Kan få alvorlige konsekvenser for hundretusener av sivile
Eide frykter at forbudet mot UNRWA kan få dramatiske konsekvenser for hundretusener av sivile palestinere. UNRWA har i over 70 år gitt livsviktig hjelp til millioner av fordrevne palestinere, inkludert under den pågående israelske okkupasjonen av Gaza.
UNRWA driver 700 skoler og 140 helseklinikker, og har rundt 30.000 ansatte som bistår 5,9 millioner palestinske flyktninger og deres etterkommere. Organisasjonen spiller en kritisk rolle i å gi skolegang, helsetjenester, sosialhjelp, mat og boliger til palestinere i Gaza, Vestbredden, Syria, Libanon og Jordan.
Netanyahu fastholder UNRWA-anklager tross mangel på bevis
Israels statsminister Benjamin Netanyahu står fast på vedtaket og påstår at UNRWA-ansatte har vært involvert i terroraktiviteter mot Israel. En uavhengig granskingskommisjon har imidlertid konkludert med at Israel helt mangler beviser for sine terroristpåstander, hvilket ser ut til å være en vanlig retorikk og taktikk Israel anvender i sitt forsøk på å legitimere krigsforbrytelser.
Israelske myndigheter hevder nå at de jobber for andre løsninger som kan erstatte FN-organisasjonens arbeid, noe Eide mener ikke er godt nok.
– Samtlige viktige nødhjelpsorganisasjoner er entydige på at de trenger FNs nødhjelpsorganisasjon for palestinske flyktninger. Det er de som har erfaringen, det er de som har kompetansen og de som har hele infrastrukturen både i Gaza på Vestbredden, sier Eide, og fortsetter:
– Jeg tror ingenting på at det finnes et alternativt opplegg for dette som kan komme på plass i tide. Nøden og krisen er nå, ikke i framtiden. Så dette må reverseres.
NRK har forsøkt å få en kommentar fra den israelske ambassaden i Norge, men har ikke lykkes.