SPORT Karl Folkesson oppsummerer interessante hendelser fra sommer-OL i Tokyo, og viser alle de nordiske landenes medaljer.
De olympiske leker i Tokyo begynner å runde av, og Motstandsbevegelsens Karl Folkesson gjør et forsøk på å oppsummere interessante hendelser og liste alle de nordiske landenes medaljer og atletiske prestasjoner.
De nordiske landene vant totalt 30 medaljer, hvorav 10 gull, 12 sølv og 8 bronse. Gratulerer til alle nordiske utøvere!
Nordiske OL-medaljer:
Triatlon, OL-gull, Kristian Blummenfelt, Norge
Friidrett – diskos, OL-gull, Daniel Ståhl, Sverige
Friidrett – hekkeløp 400 meter, OL-gull, Karsten Warholm, Norge
Banesykling, OL-gull, herrelandslaget, Danmark
Seiling – laser radial, OL-gull, Anne-Marie Rindom, Danmark
Friidrett – stavhopp, OL-gull, Armand Duplantis, Sverige
Friidrett – 1500 meter, OL-gull, Jakob Ingebrigtsen, Norge
Badminton, OL-gull, Viktor Axelsen, Danmark
Sandvolleyball, OL-gull, Anders Mol og Christian Sørum, Norge
Sprangridning, OL-gull, landslaget, Sverige
Friidrett – diskos, OL-sølv, Simon Pettersson, Sverige
Friidrett – sleggekast, OL-sølv, Eivind Henriksen, Norge
Svømming – 50 meter fristil, OL-sølv, Sarah Sjöström, Sverige
Sprangridning – individuell, OL-sølv, Peder Fredricson, Sverige
Fotball, OL-sølv, damelandslaget, Sverige
Håndball, OL-sølv, herrelandslaget, Danmark
Skeet, OL-sølv, Jesper Hansen, Danmark
Seiling – 470, OL-sølv, Anton Dahlberg og Fredrik Bergström, Sverige
Roing, OL-sølv, Kjetil Borch, Norge
Seiling – laser radial, OL-sølv, Josefin Olsson, Sverige
Banesykling – 4000 meter lagsykling, OL-sølv herrelandslaget, Danmark
Banesykling, OL-sølv, Amalie Didriksen og Julie Leth, Danmark
Svømming – 200 meter brystsvømming, OL-bronse, Matti Mattsson, Finland
Roing, OL-bronse, Frederic Vystavel og Joachim Sutton, Danmark
Seiling – laser radial, OL-bronse, Hermann Tomasgaard, Norge
Håndball, OL-bronse, damelandslaget, Norge
Svømning – 50 meter fristil, OL-bronse, Pernille Blume, Danmark
Boksing, OL-bronse, Mira Potkonen, Finland
Kajakk – 200 meter OL-bronse, Emma Aastrand Jørgensen, Danmark
Kajakk – 500 meter OL-bronse, Emma Aastrand Jørgensen, Danmark
Her kommer noen av høydepunktene:
Nordens første medalje:
Nordens første medalje i årets OL ble vunnet av nordmannen Kristian Blummenfelt i triatlon.
Konkurransen startet litt rart, da en japansk funksjonærbåt sto i veien når triatletene skulle dykke ned i vannet. Starten måtte gjøres om, og Blummenfelt kom raskt i gang. Etter nesten to timers svømming, sykling og løping, krysset den overlykkelige nordmannen målstreken
Kristian Blummenfelt of Norway celebrates victory in the men’s triathlon. More photos from Monday’s events at #Tokyo2020: https://t.co/2OM3kcliWz 📷 @hannahmckay88 pic.twitter.com/WXiYwH2ZYV
— Reuters Pictures (@reuterspictures) July 26, 2021
En svensk viking
Gullmedaljevinneren i diskos, Daniel Ståhl, skapte kontrovers hjemme i Sverige da han brølte «Jeg er en svensk viking!» etter seieren. Seiersbrølet ble beskyldt i de jødiske mediene for å være rasistisk.
Uansett tok Ståhl hjem gullet med et kast på fantastiske 68,90 meter i andre omgang. Like bak var den svenske sølvmedaljevinneren, Simon Pettersson, med et kast på 67,39 meter. Svenskene trener sammen i Växjö med den islandske treneren Vésteinn Hafsteinsson.
OL-gull, verdensrekord og gledestårer
Den norske hekkeløperen Karsten Warholm viste verden at selv nordboere kan være raske løpere – ja, han ble til og med verdens raskeste.
Nordmannen var storfavoritten før finalen på 400 meter hekk. Han fikk en flyvende start på spor nummer seks, og så bare ut til å akselerere hele veien. Den svarte amerikaneren Rai Benjamin gjorde sitt beste for å henge på Warholm, men ble slått av nordmannen.
Warholm tok ikke bare gullet, han brøt sin egen verdensrekord med nesten ett sekund da han ble den første mannen i verden som har løpt distansen på under 46 sekunder. Tiden, mer presist, var 45,94.
Førøvrig ligger verdensrekorden i 400 meter uten hekk på 43,03 sekunder, så det er ikke langt fra at at Warholm kan slå også den rekorden.
– Med riktig holdning kan du nå langt. Jeg hadde EM-gull, VM-gull og verdensrekorder. Jeg savnet OL-gullet og i dag fikk jeg det. Det er veldig flott å kunne levere slik. I dag fikk jeg et perfekt løp. Timingen kunne ikke vært bedre, sier Warholm til Discovery.
Nordisk dominans i laser radial seiling
Nordiske idrettsutøvere dominerte også laser radial seiling, hvor konkurrenter seiler i en type enmannsjolle. Seilekonkurransen foregikk i elleve etapper, hvor de skulle prøve å få så få poeng som mulig.
Det er en glad danske som holder gullmedaljen i hånden, Anne-Marie Rindom.
– Vel, for helvete, dette har jeg drømt om siden jeg ble født! Nei faen, dette er så kult. Unnskyld for at jeg banner, sier Rindom til DR etter å ha tatt Danmarks fjerde medalje.
Rindom ble møtt med tekniske feil og ugunstig vær, men klarte likevel å ta førsteplassen.
På andreplass kom svensken Josefin Olsson etter en dårlig start. Hun startet første etappe på 34. plass, men klarte å klatre opp på rangeringen.
På femteplass kom finske Tuula Tenkanen, og på sjuendeplass kom norske Line Flem Høst.
Sisu i bokseringen
Den 40 år gamle finske Mira Potkonen avsluttet boksekarrieren med en bronsemedalje. Hun hadde dog håpet på å avslutte med et gull, og det var en emosjonell Potkonen som forlot ringen.
– Det eneste jeg vet om fremtiden er at mannen min og barna mine venter hjemme, fortalte hun mens tårene rant nedover kinnene hennes.
– Det hadde vært så fantastisk å fortsette mitt nye liv som vinner. Nå gråter jeg og er trist, sier hun til finske medier. Potkonen kan dog være stolt. Hun etterlater seg en vellykket boksekarriere der hun har tatt to VM-bronse, to EM-gull og to olympisk bronse.
Nå vender hun hjem som Finlands eldste boksemedaljevinner i OL noensinne, og som den første finsken som tok medaljer i to sommer-OL på rad.
– Senere vil det sikkert føles greit at jeg har gjort noe historisk, sier hun til Yle.
– Jeg er fremdeles en ganske ok bokser, fortsetter bronsemedaljevinner.
Mira Potkonen taipui brasiliaisnyrkkeilijälle ja jäi olympiapronssille – Finaaliunelman kariutuminen musersi kokeneen suomalaiseurheilijan https://t.co/L3uGemmPOj pic.twitter.com/6SIhgEj62W
— Etelä-Saimaa (@ESaimaa) August 5, 2021
Som fisker i vannet
Nordiske utøvere tok med seg flere medaljer i svømming. Det ble dobbelt nordisk på pallen i 50 meter fristil for damer.
Den svenske stjernen Sarah Sjöström vant en sølvmedalje, til tross for at hun nylig skadet albuen. Sjöström svømte distansen på 24,07 sekunder.
– Det er helt utrolig. Jeg finner knapt ord. Jeg har ikke hatt tid til å fordøye det enda. Det var en tøff forberedelse for meg, både med pandemien og bruddet i februar. Jeg trodde aldri jeg skulle komme tilbake til dette nivået så raskt, sier Sjöström til Discovery.
Bare 14 hundredeler av et sekund senere kom den danske stjernen Pernille Blume, som mottok bronse. Under sommer-OL i Rio, år 2016, tok dansken gullet, og nå fikk hun stå på seierspallen igjen.
Etter innsatsen kan du se hvordan Sjöström og Blume klemmer hverandre, to nordiske svømmestjerner.
Danish swimmer Pernille Blume pic.twitter.com/2bWxYTmY3F
— Flightschool4commies, Anglo-Saxon (@Flightschool4c1) August 3, 2021
Finlands Matti Mattsson fikk representere Norden på herresiden.
På 200 meter bryst for menn vant Mattsson en bronsemedalje, som også ble Finlands første medalje i mesterskapet.
– Jeg ga nok alt jeg hadde, det var absolutt ingenting igjen i meg. På slutten følte jeg meg allerede sliten, men jeg klarte å holde på, sier bronsehelten til Yle.
Mattson svømte distansen 2.07.13, og forbedret rekorden fra semifinalen med ett sekund. Han hadde bare 12 hundredeler av et sekund opp til sølvmedaljen.
»Huomenna isä tulee kotiin!» Kotijoukkojen merkitys on tärkeää kaikessa tekemisessä. Yhdessä voi onnistua. Vaikeudet voi voittaa. Lapset luottavat.Oikein paljon onnea Matti Mattsson! Olympiapronssi jalosta rintauinnista yli sadan vuoden tauon jälkeen. #olympiakisat #MattiMattsson pic.twitter.com/UrZHJrh7Na
— Mikko Kinnunen (@MikkoPJKinnunen) July 29, 2021
Badminton – en snakkis i Danmark
Danmarks Viktor Axelsen slo kineseren Chen Long og ble OL-mester i badminton, og reaksjonen hans på dette har blitt en snakkis i Danmark.
Han så glad ut, senere så han fortvilet ut. Han gråt og gråt, men det var gledestårer vi så.
– Jeg kan bare ikke tro det, jeg kan bare ikke tro det, ropte Axelsen foran DRs reporter.
– Jeg husker i OBK (Odense Badmintonklubb, red.anm.) da jeg kastet ballen til meg selv og sa at det var OL-finalen, og nå gjorde jeg faen med det, sier den stolte Axelsen.
@ViktorAxelsen showed all emotions in a single day. And it was really endearing and emotional to look at .
Congrats ,boy! pic.twitter.com/mBpeBVAUSe— Photographer😆 (@BINA56786868) August 4, 2021
BLM-brudenes nederlag
Det svenske kvinnelandslaget i fotball har vakt internasjonal oppmerksomhet, dels fordi det nesten utelukkende besto av hvite nordiske kvinner, og dels fordi de valgte å politisk hylle BLM -bevegelsen. Uansett klarte de å ta en sølvmedalje.
Jeg håper inderlig at BLM -brudene har gjort sitt siste OL, og at et mer sympatisk lag kan representere Sverige neste gang.
Den minste OL-troppen
Det islandske olympiske laget var det minste laget i Tokyo, med bare fire utøvere. Dessverre klarte de ikke å ta noen medaljer, men de kjempet tappert. Det er verdt å nevne at den islandske svømmeren Snæfríður Sól Jórunnardóttir slo sin egen islandske rekord på 200 meter fristil, på 2:00.20.
White Boy Summer
Sommer-OL i Tokyo var en ekte «White Boy Summer«, akkurat som internett-memene hadde spådd.
Hvite idrettsutøvere klarte gjentatte ganger å vinne gullet i det som ellers vanligvis kalles «svarte grener», som ulike former for løping.
Foruten Warholms seier i hekk må vi også nevne 100 meter sprint, hvor australieren Rohan Browning løp sammen med den svarte storfavoritten Yohan Blake. Browning var først i mål på 10,01 sekunder.
Jamaicanske Blake så helt sjokkert ut, trakk på skuldrene og gjorde grimaser.
– Yohan Blake ser seg rundt, og nå vet vi hva han tenker: «Hvem er han på spor 1? Jeg har blitt slått av en australier!», Ja det har du, kommenterer Tamsyn Manou på Australian Channel 7.
Rohan Browning has just won his Olympic 100m heat in 10.01 seconds. We are lost for words. #TokyoTogether #TokyoOlympics #ThisIsAthletics pic.twitter.com/qBDxuSqg0p
— Athletics Australia (@AthsAust) July 31, 2021
powerful WBS energy from Rohan Browning aussie olympic sprinter pic.twitter.com/84B5CmAHas
— 🌞 Sol Ω Brah 🌞 (@SolBrah) August 2, 2021
En annen ting å merke seg er at den newzealandske transen og vektløfter «Laurel Hubbard«, totalt mislyktes med sine tre løft og forlot konkurransen umiddelbart. Dette til tross for at Hubbard ble født som mann og konkurrerer mot kvinner.
Hubbards deltakelse har blitt mye kritisert rundt om i verden, hovedsakelig fordi det er urettferdig å la en mann konkurrere mot kvinner.
Da gullmedaljevinner Li Wenwen (Kina), sølvmedaljevinner Emily Cambell (Storbritannia) og bronsevinner Sarah Robles (USA) ble spurt om Hubbard under en pressekonferanse, oppsto en pinlig stillhet.
– Det var en historisk kveld her da Laruel Hubbard konkurrerte som den første åpne transpersonen i en individuell gren, begynte reporteren.
– Jeg undrer på hva dere synes om det og hva dere tenker om hvordan deres sport nå utvikler seg?
Ingen svarer. De kvinnelige utøverne tenker seg om en stund. Åtte sekunder etter at spørsmålet er stilt, svarer Robles til slutt «Nei, takk«.