ETTERRETNING EU må snarest mulig gi grønt lys for en «fullverdig etterretnings-samarbeidsstjeneste på EU-nivå», ifølge rapporten som ble lagt frem av Finlands tidligere president.
I sin omfattende gjennomgang av EUs beredskap for krig og krise, som ble lagt frem onsdag, skriver den finske eks-presidenten Sauli Niinistö at EU trenger en egen etterretningstjeneste for å hjelpe landene med å «avverge trusler, sabotører og utenlandske agenter som opererer i hovedsteder over hele kontinentet gjennom stadig økende informasjonsdeling».
Oppdraget: «Beredskapsrapport med ideer til forbedringer»
Det var i mars at Niinistö – Finlands president i mer enn ti år – fikk i oppdrag av EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen å levere en detaljert rapport om EUs beredskap for krig og sivilforsvar så snart som mulig, sammen med forslag til forbedringer.
I rapporten oppfordrer Niinistö EU til å utvikle en «fullverdig etterretningstjeneste på EU-nivå, som kan dekke strategiske og operasjonelle behov», samtidig som han understreker det livsviktige behovet for «et antisabotasjenettverk for å beskytte infrastruktur».
Ifølge Niinistö må det jobbes mer med å «raffinere metodene for kontraspionasjearbeid i EU-institusjonene», noe han understreket etter å ha presentert en plan sammen med von der Leyen, der det ble påminnet om:
- alle diplomatene som i årenes løp er blitt utvist fra kontinentets hovedsteder på grunn av spionasjeanklager.
- om hvordan Brussel, med sine hundrevis av institusjoner og ambassader, har blitt et meget aktuelt sted for agentvirksomhet.
Et annet sentralt tema i eks-presidentens rapport er Ukraina-konfliktens – og særlig Russlands bidrag til det kaoset som han mener råder i EU i dag, og som i stor grad skyldes fenomener som:
- droner overvåker hærens treningsområder.
- unngåtte attentatforsøk mot hærens sjefer.
- angrep på infrastruktur under vann.
– Vestlige allierte deler allerede etterretning gjennom Five Eyes-nettverket som knytter sammen byråer i USA, Australia, Canada, New Zealand og Storbritannia – og et tilsvarende EU-byrå bør fokusere på å bruke informasjon som allerede er i omløp, understreket Niinistö under onsdagens presentasjon, og oppsummerte:
– Vi må stole på hverandre.
Von der Leyen valgte et litt annet fokus i sin kommentar:
– Vi vet alle at etterretningsinnhenting først og fremst er medlemslandenes ansvar… Vi bør fokusere på å forbedre informasjonsflyten, informasjonsinnhentingen og etterretningsinnsamlingen, sa Ursala.
Forslår ny «samarbeidslov»
– Det er mange andre områder der EU må styrke sin beredskap for konflikter, sa Niinistö, og foreslo en ny EU-lov om beredskap som «fastsetter prinsipper, standarder og mål som landene må samarbeide om».
– For eksempel mangler EU i dag én million eksperter på cybersikkerhet, sa Niinistö, og selv om forsvarsministeren ikke tar til orde for verneplikt, foreslår han at hovedstedene innfører programmer som leder sivile inn i det nasjonale forsvaret.
Sikkerhetsmyndighetene må også «gjøre det så vanskelig som mulig for fiendtlig innstilte utenlandske etterretningstjenester å operere hvor som helst i EU», konkluderte Finlands tidligere president Sauli Niinistö.