JUSTIS New Zealand har signert en utleveringsordre for IT-gründeren Kim Dotcom. Dotcom var en av grunnleggerne av Megaupload.
Etter en ti år lang juridisk kamp har myndighetene i New Zealand signert en utleveringsordre for Kim Dotcom, grunnleggeren av fildelingsnettstedet Megaupload. Avgjørelsen baner vei for at Dotcom kan utleveres til USA for rettssak.
USA har siktet den tysk-finske internettgründeren for blant annet utpressing, konspirasjon for å begå opphavsrettskrenkelser og hvitvasking av penger. Dotcom selv har hele tiden hevdet at selskapet hans ikke kan holdes ansvarlig for brukernes atferd.
– Jeg har nøye vurdert all informasjonen og har besluttet at Dotcom bør utleveres til USA for å bli stilt for retten, sa riksadvokat Paul Goldsmith torsdag.
– Som vanlig har jeg gitt Dotcom en kort tid til å tenke over og ta imot råd om min beslutning. Jeg vil derfor ikke kommentere saken ytterligere på dette stadiet, fortsatte Goldsmith.
Dotcom, som er født i Tyskland, opprettet Megaupload i 2005 og flyttet til New Zealand i 2010. Plattformen, som gjorde det enkelt å laste opp og dele innhold, ble beslaglagt av FBI i 2012.
Washington har anklaget Dotcom og tre andre Megaupload-ledere for å ha påført filmstudioer og plateselskaper skader for over 500 millioner dollar ved å oppfordre brukere til å dele opphavsrettsbeskyttet materiale.
Dotcom har vært en sterk forsvarer av WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange og en forkjemper for ytringsfrihet på nettet. Tiltalen mot ham har blitt beskrevet som politisk motivert og som et eksempel på «weaponized lawfare».
I 2017 hevdet Dotcom at New Zealands lov klart sier at en plattform ikke kan holdes strafferettslig ansvarlig for brukernes handlinger. I 2020 avgjorde den New Zealandske domstolen at de fire tiltalte kun kunne utleveres for brudd på opphavsretten.