SVERIGE Blant bilene som brant i Sverige i forrige uke var det en BMW M5, med en anslått verdi her i landet til ca. 1 500 000 NOK, uten tilleggsutstyr.
– Det er veldig leit at noe slikt kunne skje her. Dette er et rolig nabolag, uttaler bileierens søster, en hijabkledd kvinne som vil være anonym, til Aftenposten.
Bilbrannene oppstod som kjent i svenske bydeler som av mediene blir kategorisert som fattige, med befolkning som er sosialt marginaliserte uten håp om sosial eller økonomisk mobilitet. Bedre kjent som «utenforskapet», som ifølge de selvsamme mediene spesielt innvandrere får føle på. Det er imidlertid lite trolig at denne bilmodellen står i så mange etnisk hvite nabolag eller på «glesbygden», og «utenforskapet» består dermed i at de innehar en økonomisk kapasitet som medelsvensson bare kan drømme om. Bildet er dermed langt mer nyansert enn hva man kan få inntrykk av. Folk bor ikke i disse bydelene grunnet fattigdom eller fordi de finner tilhørighet i en særskilt sosial klasse, de er der av egen fri vilje, en selvsegregering basert på kultur, rase og religion. Det er dermed ikke så mye en push-effekt som det er en pull-effekt, det er noe som drar og tiltrekker, ikke noe som trykker på utenfra. Årsakene til, og effektene og konsekvensene av, denne selvsegregeringen, må dermed tilskrives dette segmentet av befolkningen alene. Og de bærer ansvaret alene.
I Norge er det for øvrig solgt ca. 20 stk. til nå av BMW M5, noe som er ansett som mange.