EUROPA I dag ble det kontroversielle nye opphavsrettsdirektivet vedtatt av EU-parlamentet. Artikkel 13 i loven kommer til å kraftig vanskeliggjøre spredningen av memer og egenkomponerte filmklipp.
Med 348 stemmer for og 274 imot vedtok EU-parlamentet i dag det kontroversielle nye opphavsrettsdirektivet, som innebærer at EU strammer til opphavsrettslovene kraftig. Dette rapporterte Sverigedemokraternas EU-gruppe på Twitter.
Trist. Copyrightdirektivet antaget. pic.twitter.com/01VoUBzcbs
— SD i Europaparlamentet (@sdeuparlamentet) March 26, 2019
Det nye opphavsrettsdirektivet ble nedstemt av parlamentet i sommer, men ble sendt tilbake og omarbeidet for å nå altså gå igjennom.
Det er hovedsakelig Artikkel 13 – eller Artikkel 17 som den nå heter – i forslaget som har vekket sterke protester over hele Europa. Den innebærer blant annet at tjenester hvor man kan laste opp bilder, lyd eller filmklipp må slette all media som kan inneholde opphavsrettsbeskyttet materiale. Mange memer i dag er omgjorte bilder som eies av eksempelvis TT eller Reuters og vil ikke lengre kunne spres hvis loven fungerer som tenkt.
Forslaget har vekket sterke følelser blant ytringsfrihetsforkjempere og i helgen demonstrerte 100 000 mennesker rundt omkring i Tyskland mot den nye loven, som flere mener vil «ta livet av internett».
Tidligere ble også den tyske kristdemokratiske EU-parlamentarikeren Axel Voss, som var ansvarlig for parlamentets arbeid med forslaget, drapstruet.
«Hadde kanskje holdt hvis sossene stemte annerledes. Da hadde vi kunnet stryke artikkel 13 (eller 17 som den heter nå fremover). Sossene er så dårlige altså. Først ødelegger de Sverige, deretter internett med», skriver SDs Europagruppe på Twitter.
Det gjenstår å se hvordan loven kommer til å implementeres.