UKRAINAKONFLIKTEN Den ordkløvende nestlederen i Russlands sikkerhetsråd klarer å kombinere ironi over vestlig forkjærlighet for multikulturalisme med trusler om atomangrep mot Ukrainas hovedstad. Hvem er egentlig angriperen, og hva er egentlig våpenet?
Frihetskamp skrev i går om advarselen som Russlands president Vladimir Putin ga til Vesten på fredag. Angrep på russisk territorium med vestlige langtrekkende presisjonsvåpen kan bare utføres av spesialtrent militært personell fra NATO, og innebærer derfor en direkte militær konflikt – eller krig – mellom NATO og Russland.
Den russiske presidentens uttalelse må ses i lys av opplysninger fra en rekke uavhengige kilder om at Storbritannia, som frem til nå har sagt nei til NATOs bruk av Storm Shadows-missiler mot russisk territorium, har snudd i saken og i stedet gir sin godkjennelse.
Påstått planlegging av langdistanseangrep
Kildene er også samstemte om at den britiske statsministeren Keir Starmers plutselige besøk til Det hvite hus på fredag hadde som formål å detaljplanlegge prosjektet med britiske langdistansevåpen mot Russland. Observatører mener at USAs jødiske utenriksminister Antony Blinkens besøk til Kiev denne uken hadde et lignende formål.
Ifølge enkelte observatører skal Starmers besøk hos Biden i stor grad ha mislyktes i å oppnå sitt formål. Dette skyldes angivelig en kald skulder fra presidentens side.
På fredag anklaget Moskva seks britiske diplomater for ulovlig etterretningsvirksomhet. De ble erklært «persona non grata» og umiddelbart utvist fra landet. Dette trekket blir sett på som et mulig forvarsel om et fullstendig brudd i de diplomatiske forbindelsene mellom Russland og Storbritannia.
Medvedevs ordkløveri
Lørdag var det Dmitrij Medvedev, nestlederen i Russlands sikkerhetsråd, som entret scenen. I et innlegg på sin Telegram-kanal skriver han at vestlige ledere har lullet seg selv inn i en falsk følelse av sikkerhet og fått for seg at Moskva bløffer i sine advarsler om de ytterst alvorlige konsekvensene av et vestlig angrep med langdistansevåpen mot russisk territorium.
Medvedev er ikke akkurat kjent for å «veie sine ord» i uttrykkets ofte brukte betydning «uttrykke seg diplomatisk/forsiktig». Derimot «veier» han ofte disse potensielle våpnene vi kaller ord på en bevisst måte. Slik han også gjorde på lørdag, da han med en blanding av ironi og trusler beskrev konsekvensene som vil komme om vestlige langdistansevåpen blir avfyrt fra Ukraina mot russisk jord – nemlig at Russland ville forvandle Kiev til en «smeltedigel».
Betraktet som et militærteknisk begrep, refererer dette ordet mest sannsynlig til et sted som nettopp har blitt utsatt for et atomangrep – og der eventuelle overlevende gjennomgår alle tenkelige helveteskvaler.
I samfunnsmessig kontekst anvendes ordet «smeltedigel» imidlertid som en metafor for et multikulturelt samfunn – nettopp den type samfunn Vesten ønsker at Ukraina skal utvikle seg til. Bruken av ordet «smeltedigel» i denne betydningen skal ha oppstått i USA, som trolig er den nasjonen som oftest refereres til med dette ordet.
På denne måten lykkes Medvedev med ett enkelt ord å:
- fremføre en trussel om atomangrep
- rette samfunns- og sivilisasjonskritikk mot Vesten generelt og USA spesielt
- fremstå som en ordkløver av rang