SVERIGE Den sosialdemokratiske regjeringen ble nedstemt av riksdagen, hvilket er første gang noensinne i Sverige.
Tidligere i dag ble Stefan Löfvens regjering nedstemt med 181 stemmer, etter at Vänsterpartiet stilte seg bak en mistillitsavstemming som formelt ble utløst av Sverigedemokraterna. Også Kristdemokraterna og Moderaterna sto bak dette fra før.
Ved kl. 11.45 innledet Stefan Löfven en pressekonferanse, der han sammenfattet hvorfor regjeringen ble nedstemt, det vil si forslaget om markedsstyrte leiepriser på nyoppførte boliger, og hva man har gjort under deres tid ved makten. Löfven nevnte blant annet forhøyet a-kasse under tiden koronaviruset spredte seg og påfølgende restriksjoner og velferdssatsing.
Angående regjeringskrisen pekte Löfven på at gruppen av partier som stemte ned regjeringen ikke selv synes ha noen koalisjon å tilby som alternativ.
Ebba Busch, Kristdemokraternas partileder, uttrykte i går til SVTs Agenda at hun håpet på at en borgerlig regjering kan tiltrede med støtte av Centerpartiet og Sverigedemokraterna.
Regjeringen har nå en uke på seg å bestemme om det blir ekstravalg eller om det blir nye høringsrunder, der en ny statsministerkandidat skal letes opp og prøves i riksdagen.
De borgerlige partiene er fornøyde
Da partiledermøtene etter omvalget forlot kammeret var Sverigedemokraterna, KD og Moderaterna fornøyde med resultatet.
Jimmie Åkessons svar til pressen var at man er fornøyd med at regjeringen har falt og at man nå håper på en «ny og bedre» regjering. Veien dit er derimot lang, konstaterte Åkesson.
Også Ulf Kristersson virket å være fornøyd og konstaterte at Moderaterna sto klare til å danne en ny regjering, noe han mente det allerede fantes underlag for. Partiet er derimot beredt på ekstravalg om det blir til det.
Ebba Busch ble også intervjuet av pressen og sa seg klar for alle alternativer.
Noe mindre fornøyde var Liberalernas Johan Persson, som kaller regjeringens fall en «trist dag for Sverige», og Centerpartiets Annie Lööf som mener at nederlaget viser hvorfor «populistiske krefter» aldri kan gis noen innflytelse.
Liberalernas pressekonferanse
Liberalerna, et av de partiene som inngikk i overenskomsten i januar, innledet kl. 12.10 en pressekonferanse. Liberalerna har holdt avtalen, mente partiledere Nyamko Sabuni, men nå har riksdagen underkjent regjeringen og januaravtalen.
Sabuni kritiserte regjeringen for å ha isolering som «høyeste politiske idé», visstnok rettet mot Sverigedemokraterna og Vänsterpartiet, og at forutsetninger for at det skulle fungere langsiktig ikke har eksistert.
Januaravtalen beskrives også som ganske vinglete og at man etter forhandlinger ikke har kommet frem til noen felles fremtidsvisjon å arbeide mot.
Hun snakket også om hva Liberalerna vil gjøre, for eksempel «forbedre skolen» og løse problemer relaterte til masseinnvandringen. Bedre vilkår for foretak slik at flere arbeidsmuligheter skal kunne dannes nevnes også.
Når regjeringen nå har falt håper Liberalerna på en borgerlig regjering og oppfordrer Centerpartiet å velge side. Noe ekstravalg håper man ikke på i første hånd, forståelig med tanke på den siste tidens meningsmålinger.
Under pressekonferansen fikk hun også spørsmål om hvorfor Liberalerna skal ha vært det partiet som har forlangt at Vänsterpartiet skulle isoleres. Hun sier derimot å ikke kjenne til dette da hun ikke skal ha vært med i forhandlingene, og at hun er beredt å ta Annie Lööfs ord på at det har vært tilfellet.
Angående markedsstyrte leiepriser mener Sabuni at det har vært bra om boligmarkedet ble avregulert og at friere leiepriser skulle føre til at flere boliger ble bygget. Boligbristen i for eksempel Stockholm innebærer en tapt sjanse for Sverige å skape velstand, mener Sabuni.
Vänsterpartiets pressekonferanse
Klokken 12.35, noe forsinket, innledet Nooshi Dadgostar Vänsterpartiets pressekonferanse. Regjeringen har falt, konstaterte hun, og påpekte at Vänsterpartiet vil at Stefan Löfven skal komme tilbake til makten, dog uten markedspriser på agendaen. Det er nå opp til Socialdemokraterna og Stefan Löfven å atter igjen vinne Vänsterpartiets tillit.
Noen «høyrenasjonalistisk» regjering kommer Vänsterpartiet aldri slippe frem, antagelig med tanke på et eventuelt samarbeid mellom de borgerlige partiene og Sverigedemokraterna.
Da januaravtalen ble forhandlet frem var ikke Vänsterpartiet med, men man forlangte at markedspriser ikke skulle være med i avtalen. Dette har derimot ikke blitt fulgt, og nå må man derfor stemme bort regjeringen.
– Som det ser ut i dag er Stefan Löfven avhengig av våre mandater, sier Dadgostar og peker atter igjen på at Stefan Löfven må sikre sitt regjeringsunderlag og gjenvinne Vänsterpartiets tillit.
Alt ansvar for regjeringskrisen legger Dadgostar på Stefan Löfven, da man ikke har sikret sitt underlag ved å følge Vänsterpartiets krav. Å avregulere boligleie slik at markedet setter prisen skulle føre til økte priser, påpeker Dadgostar og kaller dette et «paradigmeskifte». Man kommer heller aldri til å støtte en annen statsminister som vil innføre markedspris på leie. Man kommer heller ikke til å stemme for et sosialdemokratisk budsjett, om man ikke selv får være med å forhandle frem budsjettet.
Jimmie Åkesson: «Endelig»
Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson ble intervjuet av den partitilknyttete satsingen Riks, og uttrykte glede over at regjeringen ble stemt bort. Nå venter arbeidet med å danne en ny regjering, eller kanskje et ekstravalg som partiet er beredt på, mener Åkesson.
Riks tok også sjansen for et kjapt intervju med Miljöpartiets talsmann Märta Stenevi, som håper på at landet slipper en Moderat-ledet regjering med støtte av SD.
Ingen andre partier synes å ha kalt til pressekonferanse.