UTENRIKS Litauen slutter seg nå til Emmanuel Macrons planer om å sende NATO-tropper til Ukraina. «Hvis man kun tenkte på hvordan Russland ville svare, ville vi ikke få noe gjort», hevder landets statsminister Ingrida Šimonytė.
Frankrikes president Emmanuel Macron har i flere måneder åpent diskutert å sende tropper til Ukraina. I forrige uke begynte det å sirkulere en rapport om at franske fremmedlegionærer allerede var på plass ved frontlinjen.
Dette, sammen med forslag fra demokrater i den amerikanske kongressen om krig mot Russland og Storbritannias David Camerons forslag om at ukrainerne får lov til å bruke britiske langdistanseraketter for å treffe mål dypt inne i Russland, førte til en sterk respons fra Moskva. Mandag beordret president Vladimir Putin landets taktiske atomstyrker til å starte øvelser og øke beredskapen. Ifølge uttalelser fra Kreml var det et direkte svar på «truende trekk» fra Vesten.
Nå har også Litauens statsminister Ingrida Šimonytė sagt i et intervju med Financial Times at hennes regjering er klar til å sende soldater til Ukraina på «treningsoppdrag». Hun legger ikke så stor vekt på at Russland antyder at de kan komme til å bruke taktiske atomvåpen mot NATO-soldater i Ukraina.
– Hvis vi bare tenkte på hvordan Russland skulle svare, kan vi ikke gjøre noe. Hvert sekund hører man at noen kommer til å bli atombombet, sier Simonytė.
Det eneste som mangler nå er en forespørsel fra Kyiv, sier Simonytė til avisen, og legger til at hun allerede har fått parlamentarisk godkjenning til å gjennomføre operasjonen.
Mens Šimonytė ble intervjuet av Financial Times advarte Jarosław Stróżyk, sjef for Polens militære sikkerhetstjeneste, for at russerne er beredt til å slå til mot ett eller flere baltiske land.
– Putin er faktisk allerede forberedt på en minioperasjon mot et av de baltiske landene, sier spionsjefen til det polske magasinet Dziennik Gazeta Prawna, ifølge Newsweek.
Stróżyk spekulerte videre i om russerne kunne ta den historiske grensebyen Narva i Estland, eller «lande på en av de svenske øyene» i Østersjøen.
Samtidig kommer det helt motstridende informasjon som heller indikerer en de-eskalering fra NATO. Søndag publiserte den italienske dagsavisen Corriere Della Sera en artikkel om at NATO i sommer vil vedta en resolusjon som fullstendig utelukker militær intervensjon i Ukraina. Avisen siterer et utkast til et offisielt NATO-dokument som den har fremstilt som kilden til påstanden, og skriver at dette er gjort på initiativ fra USA.