HISTORIE Den 17. april 1945 ofret tyske piloter fra «Leonidas-skvadronen» sine liv i kampen for fedrelandet.
Det var nasjonalsosialistene Otto Skorzeny og Hajo Herrman fikk idéen om å sette opp en skvadron med selvmordsbombere. De fikk raskt støtte av Hanna Reitsch som videreutviklet idéen og presenterte den for Luftwaffes sjefer og Adolf Hitler.
Reitschs visjon var å bruke Messerschmitt Me 328 lastet med bomber og styrte dem inn i skip. Hermann Göring og Erhard Milch fra Luftwaffe var skeptiske til planen. Adolf Hitler var imot hele idéen med selvmordsoppdrag og mente at denne typen av ultimat selvoppofring ikke var av germansk karakter. Etter løfte om å endre planen slik at sjansen for piloten å overleve var større tillot han til slutt at en skvadron skulle dannes og at testflyginger kunne starte.
Av de tusentalls frivillige som meldte sin interesse ble det valgt ut 70 personer som måtte skrive under en deklarasjon at de forsto at det handlet om selvmordsoppdrag med veldig små sjanser for å overleve.
Disse frivillige ble i 1944 Staffel 5, eller «Leonidas-skvadronen» som de ble kalt, og utgjorde en del av spesial-eskadren Kampfgeschwader 200.
Staffel 5 fikk sitt kallenavn fra kong Leonidas som med sine spartanere kjempet fremgangsrikt mot numerisk overlegne fiendehærer. Det var en symbolsk liknelse i sluttstadiet av krigen, da de alliertes styrker var langt flere enn tyskernes.
Under testflygingene med Messerschmitt Me 328, som blant annet Hanna Reitsch deltok i, oppstod det problemer som gjorde at det ble byttet til det spesialbygde flyet Fiesler Fi 103R. Dette var en modifisert og bemannet versjon av den beryktede V1-bomben. Flyet som hadde kodenavn Reichenberg skulle ofres ved å styres inn i fiendtlige mål. De tiltenkte angrepene ville mest sannsynlig kreve pilotens liv, men i beste fall skulle han kunne skyte seg ut av flyet med fallskjerm før kollisjonen.
Selvmordsbomberne i de ombygde V1-bombene ble aldri tatt i bruk som planlagt da Kampfgeschwader 200s kommandant Werner Baumbach mente at det var sløseri med menneskeliv og flymaskiner. Men under slaget om Berlin i 1945 fikk likevel pilotene i Leonidas-skvadronen bruk for sin trening. Mellom den 17. til 20. april 1945 tok disse pilotene forskjellige fly som var tilgjengelig for å styrte inn i sovjetkontrollerte broer. 35 heltemodige piloter omkom i disse angrepene og klarte med sine siste åndedrag for fedrelandet å ødelegge totalt 17 broer og dermed forsene den røde armés inntog i Berlin.
Kvelden før Leonidas-skvadronen gav seg ut på dette oppdraget sang de den gamle tyske folkevisen Kein schöner Land sammen som et siste farvel med hverandre, nasjonen og livet. En av heltene som ofret sitt liv var den 24 år gamle tobarnsfaren Ernst Beichl fra Dresden. Bildet av ham ble tatt rett før han gav seg ut på sitt siste oppdrag.