HOMOLOBBYEN I et brev til det svenske sosialstyret skriver en gruppe bestående av blant annet leger, forskere, statsvitere og lærere advarende mot at den store økningen unge som vil «bytte kjønn» kan være en trend. Samtidig vil regjeringen senke aldersgrensen for kirurgiske inngrep i kjønnsorganet fra 18 til 15 år.
Det er Expressen som avslører at en gruppe svenske og norske leger, psykologer, lærere, forskere og pasienters pårørende – blant annet to professorer i barne- og ungdomspsykiatri – i et brev til det svenske sosialstyret fremmer «alvorlig uro» over at stadig flere unge tillates gjennomgå kjønnskorrigerende behandling.
I brevet skrives det at uroen hovedsakelig gjelder:
- At den skredartede økningen av unge med kjønnsdysfori (de tilfellene som debuterer i puberteten og de første voksenårene) ukritisk brukes for å påstå at det handler om tidligere uoppdagede mørketall.
- At den økende forekomsten av «angrende» fornektes eller neglisjeres, at utredningene går for fort og ikke er tilstrekkelig omfattende.
- At pårørende ekskluderes fra anamnesen.
- At behandlingen savner vitenskapelig støtte og erfaring, og dermed kan sammenliknes med eksperimentell behandling.
- At grunnlaget for informert samtykke er udefinert.
- At informasjonen om behandlingsbivirkningene som gis til individene som gjennomgår disse behandlingene er ufullstendig og ikke tilpasset alder og utviklingsnivå.
Med tanke på dette ønskes det at sosialstyret gransker behandlingen av unge personer med kjønnsdysfori, blant annet Stockholms fylkesstyre, hvis behandling av unge kjønnsforvirrede personer ble eksponert av Uppdrag Granskning tidligere i år.
«Kjønnsdysfori kan smitte»
De skriver blant annet at «den skredartede økningen av unge personer med kjønnsdysfori tas ukritisk til inntekt for tidligere uoppdagede mørketall» og at det ikke kan «utelukkes at kjønnsdysfori kan «smitte» på samme måte som spiseforstyrrelser og andre former for selvskading». Det siste bekreftet en studie fra Brownuniversitetet i USA, hvor det viste seg at 87 prosent av tilfellene av kjønnsdysfori blant unge var et resultat av at andre i deres nærhet også har fått det for seg at de tilhører det motsatte kjønn.
Ifølge forfatterne bak brevet vil de ikke se at man om fem–ti år «lurer på hvorfor helsevesenet uten innvending kunne gjennomføre så mange irreversible behandlinger av unge, psykisk skjøre personer».
Brevet ble mottatt av sosialstyret i november 2018, men bare en måned senere annonserte myndigheten at de ikke kommer til å gå videre med saken. De henviste også foreldrene til Inspeksjonen for helse og omsorg (IVO) hvis de ville klage på en enkelt rådgiver.
Christopher Gillberg, professor i barne- og ungdomspsykiatri, er en av undertegnerne av brevet. Han er sterk kritisk til at den svenske regjeringen nå vil gjøre det lovlig for umyndige personer å gjennomgå såkalt kjønnskorrigerende operasjoner. Ifølge Gillberg er ikke engang 18-åringer modne for denne typen av beslutninger.
– Vi vet jo av andre studier at hjernen overhode ikke er moden ved 18 års alder, den er klar ved 22–25 års alder. Man har ingen mulighet når man er 13 til 18 år å selv ta stilling til «Hvordan kommer dette til å påvirke meg resten av livet?», sier han til Expressen.
Homolobbyen står på regjeringens side
Den svenske regjeringen vil dessuten at så unge som 15 år skal få søke om å endre kjønnet juridisk og kirurgiske inngrep uten foresattes godkjennelse. Lagrådet dømte dog forslaget ned og krevde at det må forandres, men det er uklart om dette kommer til å skje.
Homolobbyen anser dog at forfatterne av brevet ikke vet hva de snakker om, og mener at ventetiden for unge som vil «bytte kjønn» snarere er for lang.
– Ingenting som har å gjøre med kjønnsbekreftende helsetjenester er forhastet. Personene som får behandling har først fått en henvisning, deretter stått i kø i oftest mer enn ett år og deretter gjennomgått en utredning som er lang og omfattende, sier RFSLs forbundssjef Sandra Ehne.