STORBRITANNA Ifølge en avsløring fra britiske Daily Telegraph omgår leger i andre land britisk lov ved å foreskrive hormoner for såkalt kjønnsskifte til barn.
I Storbritannia er det siden desember forbudt å foreskrive såkalte pubertetsblokkerere til barn under 16 år, utenom i unntakstilfeller etter godkjenning fra to spesialistleger og en domstol.
Men på tross av dette foreskriver utenlandske leger denne typen legemiddel til mindreårige, ifølge en avsløring fra Daily Telegraph. Det handler om såkalte online-klinikker som benytter seg av et smutthull i loven som sier at leger i EU fremdeles får foreskrive legemidler til britiske statsborgere også etter Brexit.
I reportasjen poserte en av Daily Telegraphs journalister som en 15 år gammel jente som fikk kontakt med online-klinikken GenderGP, som etter bare to Skype-møter foreskrev testosteron til henne.
Selve resepten ble skrevet av en rumensk lege, men denne hadde ikke tid til konsultasjon på Skype, som i stedet ble foretatt av en egyptisk lege som ikke en gang stilte noen kritiske spørsmål da den tilsynelatende 15 år gamle jenta påstod seg å være en mann. I stedet sa den egyptiske legen at det var «fantastisk» at hun ville ta hormonmedisin.
Den egyptiske legen forklarte også at online-klinikker som GenderGP ikke trenger å være like nøye i sine undersøkelser av kjønnsskiftepasienter som andre klinikker må være.
– Rådgivning kommer aldri til å bli påtvunget. Medisinsk rådgivning kommer aldri til å, du vet, måtte gjennomføres regelmessig. Det er bare i tilfelle det er blitt reist noen spørsmål, sa doktoren og fortsatte:
– Jeg har ingen spørsmål, men er helt overbevist om at dette er den absolutt rette veien for deg. Å få denne første resepten er innen rekkevidde for deg nå. Du kan forvente deg det, og jeg setter pris på ivrigheten.
Pubertetsblokkerere til 10-åringer
Til Daily Telegraph medgir GenderGP at man ikke innhenter foreldres samtykke når man foreskriver kjønnsskiftemedisiner til barn. «Når barn selv kan gi sitt samtykke trengs det ikke», skriver man i epost til avisen hvor man forklarer praksisen med at «ikke alle foreldre er støttende».
Dessuten bekrefter GenderGP at man har skrevet ut kjønnsskiftemedisiner til barn så unge som 12 år, og pubertetsblokkerere til barn så unge som 10 år. Ifølge klinikken tilbyr man behandling utfra «modenhet og ikke alder».
Til avisen skriver man:
GenderGP opererer i henhold til en kjønnsbekreftende behandlingsmodell. Transpasienter i alle aldre som etterspør våre tjenester kan hvile trygt i at man blir trodd, får støtte og medfølende tilgang til behandling.