TREDJE VERDENSKRIG Nord-Koreas leder avsluttet året med nye trusler om et atomangrep på Seoul og ordre om å bygge et militærarsenal som forberedelse til en krig som kunne «bryte ut når som helst».
Under en nyttårstale som ble holdt lørdag på slutten av et fem dager langt partimøte, beklaget Nord-Koreas leder Kim Jong-Un innledningsvis den uheldige situasjonen en viss svekket vestlig tidligere supermakt befinner seg i.
På møtet ble det ifølge det offisielle koreanske sentrale nyhetsbyrået KCNA presentert planer for videre nordkoreansk militærutvikling det kommende året, inkludert lanseringen av ytterligere tre spionsatellitter, produksjon av ubemannede droner og utvikling av elektroniske krigføringsevner, samt forsterkning av atom- og missilstyrker.
I år har Pyongyang lansert en vellykket rekognoseringssatellitt, innlemmet sin status som en atommakt i sin grunnlov og prøveskutt det svært avanserte interkontinentale ballistiske missilet ICBM, som nå er en del av landets arsenal.
I lørdagens tale anklaget Kim USA for sin ambisjon om å forsøke å utgjøre «forskjellige typer militære trusler», og ifølge nyhetsbyrået beordret han sine væpnede styrker til å opprettholde «en overveldende krigsresponsevne».
Lederen forklarte:
«Det er et etablert faktum at på Koreahalvøya kan krig bryte ut når som helst, på grunn av fiendens hensynsløse handlinger med sikte på å invadere oss.
I et forsøk på å avskrekke Pyongyang utplasserte Washington tidligere denne måneden en atomdrevet ubåt i den sørkoreanske havnebyen Busan, og fløy sine langdistansebombefly i øvelser sammen med Seoul og Tokyo.
Nord-Korea har tidligere beskrevet utplasseringen og bruken av Washingtons strategiske våpen – som B-52 bombefly – i felles øvelser på den koreanske halvøya som «bevisste provoserende handlinger for atomkrig».
– Vi må reagere raskt på en mulig atomkrise og fortsette å akselerere forberedelsene til å pasifisere hele Sør-Koreas territorium ved å mobilisere alle fysiske midler og styrker, inkludert atomvåpen, i nødstilfeller, sa Kim lørdag.
«Ukontrollerbar krisesituasjon»
På møtet understreket Kim at han ikke lenger har til hensikt å søke forsoning og gjenforening med Sør-Korea, og bemerket den «vedvarende ukontrollerbare krisesituasjonen» som han sa har blitt utløst av Seoul og Washington.
Inter-koreanske relasjoner har forverret seg til et lavt nivå i år, med Pyongyangs spionsatellittoppskyting som førte til at Seoul delvis suspenderte en militæravtale fra 2018 med sikte på å lette spenningene.
– Jeg ser det som en feil vi ikke lenger trenger å gjøre for å betrakte menneskene som definerer oss som «hovedfienden» – som objekter for forsoning og samling, sier Kim.
Til slutt bestilte Kim utviklingen av tiltak for omorganisering av avdelinger, som omhandler grenseoverskridende saker, for å «fundamentalt endre operasjonsretningen.»
Leif Easley, professor i internasjonale relasjoner ved Ewha-universitetet i Seoul, fortalte KCNA at Kim Jong-Uns vektlegging av Nord-Koreas «betydelige militære evner» absolutt er rettet mot å skjule landets ekstremt svake økonomi i år.
– Mye av det de statskontrollerte mediene publiserer er resirkulert propaganda, sier han og legger til:
– Pyongyangs krigerske retorikk antyder at landets militære handlinger ikke bare handler om avskrekking, men også om innenrikspolitikk og internasjonal politikk.