UTENRIKS Innbyggerne i Kazakhstan har protestert i flere dager. Nå annonserer presidenten at han og regjeringen skal avgå.
Siden nyttår har det pågått omfattende protester i Kazakhstan, som bare har blitt mer omfattende for hver dag som har gått. Det sies at den største grunnen er gassprisene, som ble doblet i landet ved årsskiftet.
Protestene har pågått i flere av landets største byer, og onsdag morgen stormet demonstrantene rådhuset i den tidligere hovedstaden Almaty. Lokal media rapporterer om skuddvekslinger ved rådhuset og at bygningen skal ha blitt tent på.
Protesters now storming the main government building in Kazakhstan’s largest city Almaty. pic.twitter.com/lemKcpILL8
— Patrick Reevell (@Reevellp) January 5, 2022
Rådhuset fungerte tidligere som presidentens residens, men landets president Kassym-Jomart Tokayev var dog ikke til stede. Han jobbet fortsatt i hovedstaden Nur-Sultan.
Mange demonstranter var bevæpnet, en del med skytevåpen og andre med batonger og skjold. Regimetro politi og militære har også blitt tvunget til å retirere.
NOW – Situation in #Almaty, Kazakhstan's largest metropolis, spirals out of control. The president imposes a curfew and deploys the military to quell the anti-government protests. pic.twitter.com/AZIsZlhEYd
— Disclose.tv (@disclosetv) January 4, 2022
NOW – Citizens in #Kazakhstan detain military personnel as violent anti-government protests continue to roil the country.pic.twitter.com/MfzpKNPsA8
— Disclose.tv (@disclosetv) January 5, 2022
Den kasakhstanske regjeringen mener at det er «ekstremister og radikale» som demonstrerer og oppfordrer allmenheten til å «ikke eskalere volden».
President Tokayev annonserte senere onsdag at han og regjeringen vil avgå. I mellomtiden vil visestatsminister Alikhan Smailov lede en overgangsregjering.
For å forsøke å roe ned folkemassene har Smailov innført unntakstilstand i byen Almaty og provinsen Mangystau. Portforbud råder mellom klokken 23 og 07.
De fleste nyhetsmediene, kommunikasjonstjenestene og tv-kanalene i landet ligger nede.
Protestene forekommer mest i de sydlige delene av landet, som hovedsakelig er befolket av tyrkiske og vestasiatiske folkeslag. I de nordre delene av landet, som hovedsakelig er befolket av russere, har det vært mye roligere.