KAOS I Haiti har år med gjengvold kulminert i opptøyer med sikte på å velte landets regjering. Det trues med at det kommer til å føre til «borgerkrig og folkemord» hvis statsministeren – som flyktet fra landet – kommer tilbake.
Ariel Henry, statsministeren i Haiti, har kommet under ild etter å ha forlatt landet, som i årevis har lidd av gjengrelatert vold og kaos. Bakgrunnen for hans fravær er at han dro til Kenya for en drøy uke siden for en avtale som ville innebære at 1 000 politifolk skulle stilles til rådighet i form av en FN-støttet sikkerhetsstyrke. Tanken var at disse politimennene skulle opprettholde orden i den svarte republikken, som fikk sin uavhengighet i 1804 etter massakren på franskmennene som hadde bygget landet.
I statsministerens fravær benyttet imidlertid en av gjenglederne, Jimmy «Barbecue» Cherizier, anledningen til å starte det Aftonbladet kaller «voldskampanjen». I løpet av helgen gjorde de opprør og stormet og frigjorde to fengsler med nesten 4 000 fanger. Det rapporteres også om utbredt tortur, seksuell vold og kidnappinger. Haitis hovedstad Port-au-Prince rapporteres å være 80 prosent kontrollert av gjengene.
Resignasjon eller folkemord
Statsministeren forsøkte tirsdag å ta seg til Den dominikanske republikk som ligger på samme øy der Haiti ligger. Da Henrys fly nærmet seg dominikansk luftrom, ble han nektet adgang og flyet måtte lande i det amerikansk-kontrollerte Puerto Rico.
En av hovedmennene bak kaoset, Cherizier, holdt tirsdag en pressekonferanse der han advarte statsministeren mot å komme tilbake. Han sa også at han hadde doblet antallet væpnede gjengmedlemmer som voktet den internasjonale flyplassen i hovedstaden.
– Hvis det internasjonale samfunnet fortsetter å støtte Ariel Henry, vil de lede oss direkte til en borgerkrig som vil ende i folkemord, sier Cherizier.
Gjenglederen er angivelig en tidligere politimann som leder en føderasjon, med en rekke gjenger, kalt «G9».