SVERIGE Fritidsinteresser og politiske meninger hos koronastøttesøkende bedriftseiere bør ifølge Expressen medregnes når staten bevilger koronastøtte – noe myndighetene ikke er enig i.
Den jødiske avisen Expressen mener at bedriftseiere som søker «koronastøtte» fra staten skal vurderes med hensyn til politiske meninger og fritidsinteresser.
De som avisen herved mener er «ekstremister» skal da ikke kunne kunne få bevilget støtte.
Bedriftseieren Jörgen Eriksson, som på sin fritid er leder for mc-klubben Hells Angels, er en av de som avisen mener har fått bevilget støtte på feilaktig grunnlag.
Slik kommenterer han avisens kritikk:
– Samme premisser gjelder for oss som for andre bedrifter som har søkt støtten.
Hele 76 000 bedrifter har i Sverige av den statlige myndigheten Tillväxtverket blitt bevilget koronastøtte for sammenlagt omtrent 38 milliarder svenske kroner.
De største beløpene har blitt tildelt store bedrifter som Scania, Volvo Cars og SAS.
Expressens samarbeidspartner
Expressen har i sin «granskning» av bedriftene som har fått denne støtten fått hjelp av jøden Robert Aschbergs «researchbedrift» Acta Publica.
Denne bedriften ble opprettet i 2016 da den venstreekstreme Researchgruppen, grunnlagt av AFA-profilen og Säpo-informatøren Martin Fredriksson, ble sammenslått med Nyhetsbyrån Siren og Aschbergs Expo-tilknyttede firma Piscatus.
Ovenfor nevnte Jörgen Eriksson driver en bedrift i Luleå som leier ut sjåfører og verkstedspersonale.
Firmaet har av Tillväxtverket blitt bevilget drøye en halv million kroner i korttidsstøtte.
– Det var veldig viktig for å klare det som skjedde under pandemien, kommenterer Eriksson til Expressen, og fortsetter:
– … vi følger Bolagsverkets og Tillväxtverkets anvisninger. De har jo peiling på det. Oppfyller man ikke deres krav så får man ingen støtte.
«Hadde deltatt på Motstandsbevegelsens manifestasjoner – fikk støtte!»
Expressen har dog et enda verre eksempel på hvordan, i deres øyne, miskrediterte bedrifter bevilges statlig støtte:
Flere av dem har vært medlemmer i nazistiske organisasjoner, eller støttet nazister økonomisk gjennom eksempelvis bestillinger av propaganda eller med støttemedlemskap i NMR.
Det viser seg for eksempel at en bedriftseier i Småland, som har mottatt korttidsstøtte på drøyt en kvart million, i 2017 og 2018 ved minst åtte tilfeller deltok på forskjellige arrangementer arrangert av Den nordiske motstandsbevegelsen.
Mannen oppgir til avisen at støtten, da den ble tildelt, var avgjørende for bedriftens overlevelse, men at bedriften i dag står på helt egne ben.
Tillväxtverket: «Hva er problemet deres?»
Pressesjefen ved Tillväxtverket Niklas Kjellberg forklarer for Expressen at det ikke inngår i myndighetens oppgaver å granske søkeres meninger eller eventuelle kobling til politiske organisasjoner.
– Vi kontrollerer om representantene for bedriftene har næringsforbud eller om bedriftene har skattegjeld. Andre typer av koblinger til forskjellige virksomheter kan vi ikke kontrollere med de lovene vi har i dag.
– Man har rett til støtte hvis man har betalt arbeidsgiveravgift for disse personene som man har permittert i løpet av en viss angitt periode og om man ikke har næringsforbud.
– Det er opp til lovstifterne om man skal skille på visse typer av virksomheter og det samme gjelder andre kontroller av de individer som representerer bedriftene, klargjør pressesjefen ved Tillväxtverket for avisen Expressen.