JAPAN Samtlige eksisterende forvaringstanker for vannet som har kjølt ned den havererte reaktoren i Fukushima er snart fulle. 170 tonn vann tilkommer hver dag – og ingen nye tanker er planlagt konstruert.
Den japanske staten planlegger å slippe ut mer enn en million tonn kontaminert radioaktivt vann fra kjernekraftverket Fukushima i Stillehavet. Fiskere i området er rasende, rapporterer, lokale medier.
Det var i 2011 at et jordskjelv samt en etterfølgende tsunami forårsaket et haveri og en nedsmelting i en av kjernekraftverkets reaktorer.
I Japan har det siden den gang pågått en stadig mer intens debatt om hva man skal gjøre med den raskt voksende mengden radioaktivt vann, som er resultatet av en nødvendig nedkjøling av den havarerte reaktoren.
Nå synes en beslutning om å slippe vannet ut i havet å være forestående.
For øyeblikket forvares vannet i mer enn 1000 tanker, men – med ytterligere 170 tonn av det radioaktive biproduktet produsert hver dag, holder forvaringsplassen på å ta slutt.
Det anslås at samtlige eksisterende tanker kommer til å ha nådd sin maksimale kapasitet i løpet av sommeren 2022, og Japans helseminister Katsunobu Kato sa på fredag at beslutningen «ikke lenger går an å utsette», rapporterer Kyodo News.
«Utslipp i havet er den mest effektive løsningen»
Regjeringen har tidligere overveiet å bygge flere tanker for å kunne forvare mer vann, alternativt å forsøke å føre vannet ut i atmosfæren i fordampet form, men et utnevnt ekspertpanel har nå fastslått at «den mest effektive løsningen» er å slippe det ut i havet.
Utslippsprosessen forventes dog ikke å påbegynnes før 2022, og beregnes deretter å ta 30 år å fullføre.
Utsiktene om et utslipp i Stillehavet har forårsaket uro blant lokale fiskere som frykter at det kan ødelegge deres levebrød.
Kyodo News siterer en lokal fisker:
Det bekymrer oss til døden at selv om så bare en eneste fisk blir funnet å ha overskredet sikkerhetsnivået for radioaktivitet etter at det kontaminerte vannet har begynt å slippes ut – så kommer folks tillit til oss til å styrte.
Hiroshi Kishi, som leder en konføderasjon av japanske fiskerkollektiv, sa i forrige uke til offentlige tjenestemenn og beslutningstakere at utslippet kan ha «katastrofal innvirkning» på næringslivet.
Alt fiske i regionen ble totalforbudt etter katastrofen i 2011, og på tross av den siste tidens bedring, rammes fiskere i området fortsatt av handelsrestriksjoner.
Sør-Korea, som fremdeles forbyr all fiskeimport fra regionen, har beskrevet forslaget som «en alvorlig trussel».
Den innledende nedsmeltingen i 2011 påtvang en evakuering av 150 000 mennesker i områder opp til 20 km fra kjernekraftverket, samt i områder lenger bort som ble rammet av stort nedfall. Gjenreisingen forventes å ta mange år å fullføre.
Les også:
Kreftlandsbyer i Kina