GAZA Det israelske utbyggerselskapet Harei Zahav, som er kjent for å være en ledende utbygger av ulovlige bosetninger på Vestbredden, har på Instagram lagt ut en kampanje for strandhus i det sønderbombede Gaza.
Harei Zahav, et israelsk utbyggerselskap, har på Instagram lagt ut et bilde som illustrerer en rekke strandhus i Gaza. «En del av våre ansatte har startet arbeidet med å forbedre området, fjerne avfall og utvise inntrengerne», skriver selskapet under bildet, ifølge NRK. Eieren av selskapet, Zeev Epshtein, hevder imidlertid overfor den israelske TV-kanalen Channel 13 at kampanjen var en spøk. Dette fremkommer ikke i innlegget.
Hvis staten Israel bestemmer seg for at vi skal tilbake til Gaza og det blir lyst ut anbud, vil vi selvsagt får gjort utbyggingen. Men det ligger ikke i våre hender. Jeg kaller reklamen for et «blunk»
Utbyggeren skriver i en melding til Dagbladet at «Vi lanserte denne kampanjen for å vekke oppmerksomhet og diskusjon til løsningen som vi mener er riktig og bærekraftig. Kampanjen er ikke en virkelig kommersiell kampanje. Det er satire. Det er opp til israelsk regjering å bestemme om vi kan returnere til Gaza. Fram til en slik avgjørelse er satt, kan ingen virkelige byggeprosjekt starte».
Kampanjen gjelder området Gush Katif, hvor det frem til 2005 fantes 17 ulovlige israelske bosetninger der en rekke ytterliggående jøder bodde. Den delen av det israelske samfunnet som er mest opprørt over tapet av disse bostningene, etter tilbaketrekningen i 2005, har viktige poisjoner i regjeringen, ifølge Jørgen Jensehaugen, forsker ved PRIO.
I regjeringen er det et spenn av planer som går fra etnisk rensing til å ha en militær buffersone noen kilometer inn i Gaza.
Den israelske regjeringen godkjente i forrige uke ytterligere utvidelse ved bygging av mer enn 1 700 nye boliger i det okkuperte Øst-Jerusalem, og bosetningene i de okkuperte områdene pågår raskere enn noensinne. Dette til tross for at FNs sikkerhetsråd, FNs generalforsamling, Det internasjonale Røde Kors og Den internasjonale domstolen i flere resolusjoner, og i en dom, har konkludert med at bosetningene strider mot folkeretten.