NORGE Et israelsk, tilsynelatende privat, selskap har kjøpt datasenteret Green Mountain utenfor Stavanger for hele 7,6 milliarder kroner. Dette ble kjent samme dag som det ble avslørt at det israelske, også tilsynelatende private, NSO Group har solgt programvare globalt til ulike nasjoners myndigheter for overvåkning, forfølgelse og drap. Ikke fullt så objektive utenlandske «forskere», basert i Norge, mener det ikke utgjør noen trussel så lenge det ikke er russere eller kinesere involvert.
Det er selskapet Azrieli Group som har kjøpt Green Mountain som ledd i en strategi som de selv oppgir å bestå i oppkjøp av nettopp datasenter og serverhaller, og det er funksjonen som serverhall som man kanskje skulle tro ville heve noen øyenbryn i de (sikkerhets-)politiske miljøene. I disse serverhallene vil enorme mengder kritisk og sensitivt datamateriale prosesseres og lagres, både for private, så vel som statlige aktører. «Forskere» (i hvert fall den ene som er bedt om uttale seg i saken) mener imidlertid at dette ikke nødvendigvis utgjør noen trussel.
Ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt jobber den polske russofoben Jakub Godzimirski, mest trolig ansatt nettopp for å formidle kritikk av Russland og russiske interesser. Godzimirski hevder at «Israel anses som en pålitelig og vennligstilt partner til vestlige land». Derfor mener han at «det ikke blir store problemer her», dette spesielt siden «det ikke virker som hverken Russland eller Kina har innflytelse over The Azrieli Group». Dette til tross for at Israel er den eneste bekreftede statlige aktøren som gjennom nettopp NSO Group, som utvikler og selger Pegasus, har angrepet norsk digital infrastruktur.
Avsløringen av Pegasus de siste ukene har nettopp vist den tette forbindelsen mellom den israelske regjeringen og disse selskapene, hvor de opererer tilnærmet som en front, en forlenget arm av israelske interesser som definert og lagt av den til en hver sittende regjeringen.
En kilde til The Guardian sier at virksomheten til NSO Group er dirigert og avklart med de israelske sikkerhetsmyndighetene og statsministerens kontor, og amerikansk etterretning sier at israelsk etterretning har en «bakdør» til alt materiale som blir samlet inn gjennom Pegasus. Eller som John Scott-Railton, forsker ved universitetet i Toronto uttaler: «det ville vært direkte uansvarlig for en stat å godkjenne distribusjonen av et slikt verktøy uten å ha en viss form for kontroll på virksomheten.»
Man skal være på et temmelig spesielt nivå av naivitet for å tro at Israel ikke bare interesserer seg for hvilke aktører som går til innkjøp av spionverktøyet, men også ønsker å vite hva som blir samlet inn gjennom dette. Det er like tydelig at Israel nå bedriver en konsolidering av en digital, talmudisk hverdag for verdens befolkning.