Hjem Opinion Kommentar Israel integreres stadig sterkere i det europeiske kraftmarkedet

Israel integreres stadig sterkere i det europeiske kraftmarkedet

EU Fire måneder før gassrørledningen Nord Stream, som forsynte Europa med billig gass fra Russland, ble sprengt, besøkte Europakommisjonens president Ursula von der Leyen Israel for å inngå et energisamarbeid med landet. Nå er ett av disse prosjektene i ferd med å ferdigstilles: Great Sea Interconnector (GSI): En sjøkabel fra Israel som via Kypros og Hellas skal erstatte russisk energi.

Bilde: Sara Yard, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Da Ursula von der Leyen besøkte Israel i midten av juni 2022, var det med et uttalt mål å gjøre seg uavhengig av Russland, og det var spesielt to prosjekter hun satte sin lit til: EuroAsia Interconnector og EastMed Pipeline. I tillegg ønsker Israel å benytte seg av gassfeltet Karish som ligger utenfor kysten av Libanon, og som er innenfor den libanesiske økonomiske sonen, til å eksportere gass til Europa. Med på reisen sammen med von der Leyen var også den italienske statsministeren Mario Draghi, som selv uttalte: «Europa trenger energi raskt, og Israel har naturgass i sine territorielle farvann. Dette er godt nytt for Israel, Italia og Europa.» Det Draghi mest trolig refererte til her var de enorme olje og gass-forekomstene utenfor Gaza; forekomster som Israel (og Europa) ikke får glede av så lenge det er palestinere i Gaza.

Ett av disse prosjektene er nå i ferd med å ferdigstilles. Om ikke lenge vil Israel koble kabelen som leverer elektrisitet til mottaksanlegget i Kypros, i det som har fått navnet EuroAsia Interconnector: En 1 240 kilometer lang kabel, med laveste punkt 3 000 meter under havoverflaten, som har estimert full kapasitet fra år 2030 og som til da vil ha kostet 27 milliarder kroner. Denne energien vil gå direkte inn i det europeiske kraftmarkedet og vil potensielt i Norge lyse og varme opp hus og hytte, Storting og slott. Når infrastrukturen for denne er etablert vil veien ligge åpen for den tilsvarende EastMed Pipeline.

Krigen i Midtøsten vi ser i dag, og unnfallenheten, eller snarere samarbeidet mellom de vestlige regimene og Israel må da også sees i lys av kampen om energi i verden. Europa og Vesten trenger energi hvis de skal konkurrere med Kina, og som vi vet: dominans og konflikt er det eneste det samtidige Vesten kjenner. Samarbeid og konkurranse for folkenes beste er ukjente begreper for disse. Det er et stygt bilde som tegnes, som vampyrer lever disse regimene i dag av uskyldiges blod for å opprettholde nok livskraft til å angripe sin egen befolkning.