PALESTINA Lørdag terrorbombet Israel byen Rafah i Gaza, nær den egyptiske grensen, der den israelske hæren nylig kommanderte innbyggerne i Gaza å flykte til. Samtidig har USA nok en gang blokkert en resolusjon i FNs sikkerhetsråd som ber om våpenhvile.
Rafah er en by som ligger på grensen til Egypt, sør i Gaza, og som det israelske militæret nylig har kommandert palestinere å flykte til mens de terrorbomber det nordlige Gaza. Men lørdag ble både det nordlige og sørlige Gaza angrepet av terrorstaten Israel.
Angrepene skal også ha vært rettet mot Rafah, ifølge rapporter fra Associated Press. Det er uklart hvor mange palestinere som har mistet livet i byen, men ifølge Gazas helsedepartement er det totale dødstallet siden konflikten brøt ut i oktober nå på 17 400.
Samtidig valgte USA på fredag, nok en gang, å legge ned veto mot en resolusjon i FNs sikkerhetsråd som krever en umiddelbar humanitær våpenhvile i Gaza, denne gangen fremmet av De forente arabiske emirater med støtte fra 90 andre FN-land. Av Sikkerhetsrådets 15 medlemsland stemte 13 for, mens bare Storbritannia valgte å avstå.
USA har rettferdiggjort sin motstand mot en våpenhvile ved å si at det bare ville «gagne Hamas». Den spesifikke resolusjonen ble også kritisert av amerikanske diplomater for ikke å inneholde en fordømmelse av Hamas.
USA har levert inn veto mot samtlige resolusjoner om våpenhvile, men denne gangen er det spesielt kontroversielt gitt at FNs generalsekretær António Guterres valgte å bruke artikkel 99 i FN-pakten før avstemningen, noe som gir generalsekretæren rett til å formelt advare Sikkerhetsrådet i en sak der han mener at en konflikt utvikler seg til en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet.
En generalsekretærs bruk av paragraf 99 er svært uvanlig, men Guterres skriver i sin formelle advarsel at en våpenhvile i Gaza er nødvendig for å opprettholde fred over hele verden.
– Samtidig som USA sterkt støtter en varig fred der både Israel og Palestina kan leve i fred og sikkerhet, kan vi ikke støtte dem som ber om en umiddelbar våpenhvile. Dette vil bare plante et frø for neste krig, fordi Hamas ikke har noe ønske om å se en varig fred, å se en tostatsløsning, begrunnet USAs viseambassadør til FN, Robert Wood, om landets veto etter avstemningen.
USAs agerende i Sikkerhetsrådet har ført til at stadig flere land krever en reform av systemet der de faste medlemmene kan bruke veto for å stoppe resolusjoner som tilsynelatende andre medlemsland ønsker å stemme gjennom.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa under lørdagens menneskerettighetskonferanse i Istanbul at «vi har mistet alt håp og all tillit til Sikkerhetsrådet».
– FNs sikkerhetsråds krav om våpenhvile avvises bare av USAs veto. Er dette rettferdighet? FNs sikkerhetsråd må reformeres, sa Erdogan.