INNVANDRING Bombe-tsjetsjeneren Isa Huseinovitsj Bersanov ble tidligere i måneden arrestert på grensen ved Svinesund, angivelig på vei for å søke asyl i Norge.
Det var Isa Huseinovitsj Bersanov, 22 år, som tidligere i måneden ble arrestert på grensen ved Svinesund, angivelig i et forsøk på å komme seg inn i Norge for å søke asyl. Bersanov er tsjetsjener med russisk statsborgerskap og ble i 2019 utvist fra Norge etter å ha blitt arrestert i 2017 for å ha laget en bombe.
Bersanov og familien flyktet til Norge fra Tsjetsjenia i 2010, etter at Russland og Putin hadde slått ned mesteparten av det islamske opprøret og forsøket på å opprette et islamsk kalifat. Her kom de til Nord-Norge, hvor de har oppholdt seg siden. Landsdelen har imidlertid hatt problemer med muslimsk ekstremisme helt siden den arabiske våren kom til Syria, mye grunnet stor immigrasjon til Vardø og Vadsø fra nettopp Syria og Tsjetsjenia. Blant annet reiste to menn, begge aktive i brytemiljøet i Vadsø (som Bersanov), fra Vadsø til Syria i 2014 for å slutte seg til ISIS. Minst en av disse var tsjetsjener. Bersanov flyttet etter hvert til Oslo hvor han blant annet kom i kontakt med Arfan Bhatti og miljøet rundt denne.
Vi har tidligere skrevet om det radikale tsjetsjenske miljøet i Norge, som individer og grupperinger som tidligere var aktive i kamper for opprettelsen av det nevnte kalifatet i Tsjetsjenia, men som måtte flykte etter at Russland og de moderate tsjetsjenske styrkene under Khadyrov kom på offensiven. Mange av disse ser nå Ukrainakonflikten som en mulighet til å svekke Russland og til og med dets kollaps, «Balkanisering», og dermed realiseringen av et kalifat, med Vestens velsignelse og støtte. Flere er dermed aktive som fremmedkrigere i Ukraina, også etter å ha kommet direkte som fremmedkrigere for ISIS i Syria.
Islamister fra Kaukasus utenfor byen Bakhmut bare for noen dager siden. Russerne er i ferd med å ta denne byen. Skjermbilde: Twitter.
Etter at Bersanov ble utvist til Russland i 2018 hevder han selv å ha vært fengslet og torturert, og han frykter for sitt liv i Russland. Det er ukjent om familien til Bersanov var direkte involvert i kamphandlinger i Tsjetsjenia eller terroraksjoner i Russland på 2000-tallet, eller tidligere.