LESERINNLEGG Frihetskamp tar takknemlig imot innspill fra lesere som ønsker å dele sine synspunkter om ethvert tema. Her går vi gjennom hva som gjelder for leserinnlegg på Frihetskamp, og hvordan leserinnlegg skal utformes.
Hvem får skrive leserinnlegg på Frihetskamp?
Hvem som helst kan skrive leserinnlegg til Frihetskamp. Du trenger ikke å være tilhenger av noen bestemt ideologi eller organisasjon. Men jo mer avvikende et leserinnlegg er fra vår generelle redaksjonelle linje, desto mer interessant og velskrevet må den være for oss å publisere den.
Leserinnlegg vs nyhetsrapportering
Et leserinnlegg er en personlig og meningsfylt tekst. En person som skriver et leserinnlegg snakker ikke på vegne av Frihetskamp, men uttrykker vanligvis sin egen mening. Leserinnlegg skiller seg fra nyhetstekstene Frihetskamp publiserer under redaksjonen. En vanlig nyhetstekst inneholder ikke egne meninger og refleksjoner på samme måte som leserinnlegg vanligvis gjør. De som i stedet for leserinnlegg er interessert i å skrive objektive nyhetstekster, kan kontakte redaksjonen på følgende e-post: [email protected]
Anonymitet
Det er mulig å skrive innlegg under et pseudonym, men Frihetskamp foretrekker at leserinnlegg skrives i eget navn da dette gir mer vekt på meningene. Hvis du skriver i ditt eget navn, er det mer sannsynlig at et kontroversielt leserinnlegg slippes gjennom enn om du skriver under et pseudonym. I visse tilfeller kan redaksjonen også kreve at identiteten til personen som har skrevet et leserinnlegg er kjent for oss, selv om leserinnlegget skal publiseres under et pseudonym. Dette gjelder spesielt kontroversielle leserinnlegg. Hvis det ikke er noe direkte merkverdig med leserinnlegget trenger vi ikke nødvendigvis å vite hvem forfatteren er.
Hva skal et leserinnlegg inneholde?
I tillegg til forfatterens navn/pseudonym inneholder et leserinnlegg en tittel, ingress, bilde og brødtekst. Du som skribent skriver en overskrift og brødtekst. Brødteksten er hovedteksten som utgjør selve leserinnlegget. Øverst i en artikkel, før brødteksten, ligger en ingress som fungerer som en introduksjon og oppsummerer leserinnleggets hovedbudskap. Hvis forfatteren vil, er det mulig å skrive ditt eget forslag til en ingress, ellers løser redaksjonen det før leserinnlegget blir publisert.
Det som da gjenstår er å velge et bilde for leserinnlegget. Redaksjonen kan ofte løse dette for deg, men det letter arbeidet vårt hvis du som skriver leserinnlegg foreslår et bilde. Å velge et bra bilde er viktig ettersom det vekker interesse og setter tonen for leserinnlegget. I tillegg til hovedbildet kan man ha flere bilder i leserinnlegget, men vanligvis er ett bilde nok – spesielt hvis leserinnlegget er kort.
Bilder og opphavsrett
Det er viktig at bilder som anvendes i leserinnlegg er bilder med fri lisens, for å unngå brudd på opphavsretten:
Frihetskamp anbefaler alle å søke etter bilder på Pixabay eller Wikimedia Commons, som har et stort utvalg av gratis bilder. Legg deretter til lenker til bildene du vil inkludere i leserinnlegget, så sørger vi for at bildene blir publisert med riktig lisens.
Send inn ferdig leserinnlegg
Les gjennom ditt eget leserinnlegg en eller to ganger, og fjern eventuelle feil du finner før du sender den til Frihetskamp. Et annet triks kan være å la en venn lese gjennom og kommentere leserinnlegget før du sender det inn. Leserinnlegg med for mange språkfeil vil bli avvist, samt leserinnlegg som avviker vesentlig fra instruksjonene ovenfor. Ferdige leserinnlegg sendes til: [email protected]