NORGE I forrige uke kom nyheten om et nytt funn av et vikingskip på norsk jord. Samtidig ble det kjent at regjeringen ikke har bevilget én krone til et planlagt nybygg som kunne reddet de allerede eksisterende kulturskattene, som også er en verdensarv, for all evighet. Dette er også en kjensgjerning som utlendinger har fått med seg, og ikke forstår noe av.
En internasjonal tilstandsrapport slår fast at gjenstandene på Vikingskip-museet på Bygdøy brytes relativt sakte, men sikkert, ned. Et nybygg som kunne reddet disse skattene for ettertiden kunne vært ferdigstilt allerede i 2022–23 konkluderer Statsbygg, dersom det hadde vært politisk vilje for dette. Noe det altså ikke er.
Dette har ikke gått upåaktet hen, heller ikke i utlandet. Den kinesiske journalisten Liang Youchang, som skriver for nyhetsbyrået Xinhua, tror kinesere vil ha vansker med å forstå Norges holdning til sine egne kulturskatter.
– Det er vanskelig å forstå. Men jeg skal fortelle sannheten, sier Youchang.
Også i Storbritannia er dette en stor sak:
– Vikingene og vikingtiden er en del av vår felles europeiske historie og kultur, og derfor også britisk historie. Enhver trussel mot noen av verdens best bevarte eksempler av vikingskip er en stor sak for oss, sier journalist Matt Pickles i den britiske rikskringkasteren BBC.
På den politiske scenen i Norge er derimot ikke dette like selvfølgelig. Hele det politiske spektrumet velger å la verdensarven råtne og forvitre, inkludert det «nasjonalistiske» Fremskrittspartiet som til alt overmål sitter i regjering. Noen politiske enkeltstemmer har inntatt en annen holdning, men én svale gjør som kjent ingen sommer, og det er likeledes ingen sak å gå ut høy og kjekk når man i realiteten ikke har innflytelse og slipper å ansvarliggjøres for sine uttalelser.