ANTI-HVITHET En innvandrer med blant annet Afghansk opprinnelse kritiserer Brageprisens jury og deres nominerte for at de er hvite.
Brageprisen, en pris som deles ut av Stiftelsen Den norske Bokprisen og hedrer norske forfatterskap, har nå blitt en målskive for antihvit rasisme.
En kvinnelig innvandrer i Norge med opphav fra blant annet Afghanistan og Storbritannia og har norsk-britisk dobbelt statsborgerskap, Nazneen Khan-Østrem, har reagert og kritiserer Brageprisens jury og deres nominerte norske forfattere for å være altfor «hvite».
Khan-Østrem er karrieremessig en britisk forfatter med mastergrad i internasjonal politikk fra et universitet i London, som i Norge har bakgrunn som kulturell journalist hos blant annet den kommunistiske avisen Klassekampen, men også Aftenposten, NRK, Dagens Næringsliv og NTB. Hun har også hatt lektorstilling ved Høyskolen i Oslo og lederstilling hos Aschehoug forlag. I tillegg har hun besittet verv i Ytringsfrihetskommisjonen, Norsk kulturråd og Den norske UNESCO-kommisjonen og skrevet boka «Min hellige krig».
Utbyttingen av nordmenn i kulturbransjen går altfor tregt
Den norske litteraturprisen Brageprisens blendahvite jury og nominerte får henne til å se kullsvart, og Khan-Østrem uttaler dette til NRK:
At juryen er så hvit, for å bruke et slikt begrep, synes jeg er urovekkende og oppsiktsvekkende.
Blant juryen bestående av 16 personer har en av de fremmedkulturelt opphav. Khan-Østrem mener at utbyttingen av nordmenn i kulturbransjen går altfor tregt:
I dag er det ikke mangel på flerkulturelle som kan sitte i kulturbransjens juryer. Det er helt avgjørende at medlemmene gjenspeiler det mangfoldet som finnes i Norge. Det gjelder alle minoriteter; ikke kun etniske.
Lederen for Brageprisen Kari Marstein mener det er «pinlig» at så få personer blant de nominerte og juryen er fremmedkulturelle.
Egne priser kun forbeholdt flerkulturelle ikke-norske
Det Khan-Østrem, NRK og Marstein velger å fint se bort fra vedrørende den «altfor hvite kulturbransjen» og «altfor hvite Brageprisen», er at de fremmedkulturelle har selv sine helt egne flerkulturelle priser kun forbeholdt og dedikert de med ikke-norsk mørkt/ikke-hvitt opphav.
Eksempelvis er prisen «Årets Norsk-Pakistaner» kun forbeholdt pakistanere med opphold i Norge, som blant annet har blitt tildelt mer eller mindre årlig på det visstnok «altfor hvite» Litteraturhuset i Oslo.
Likeså utgis en rekke priser for flerkulturelle av en komitee kalt «14. augustkomiteen«, der grunnleggerne og gruppen i komiteen består utelukkende av mørkhudete innvandrere.