STORBRITANNIA Danmark og Storbritannia vil «outsource» asylsentrene sine til Rwanda, og FrP ønsker det samme i Norge. Nå har Høyesterett i Storbritannia slått fast at regjeringens Rwanda-plan for asylsøkere er lovlig, men avgjørelsen kan komme til å møte ytterligere utfordringer i domstolene.
Regjeringen har sagt at tiltakene kommer til å redusere hvor mange som krysser Den engelske kanal, men antallet har derimot steget siden det ble kunngjort, melder BBC.
Asylsøkere som ankommer Storbritannia skal kunne sendes til Rwanda på en enveisbillett, for å kreve asyl der.
De kan få flyktningstatus for å bli værende i Rwanda. Hvis ikke kan de søke om å bosette seg der på annet grunnlag, eller søke asyl i et «trygt tredjeland».
Regjeringen sier at det vil avskrekke folk som kommer til Storbritannia gjennom «ulovlige, farlige eller unødvendige metoder», for eksempel på små båter som krysser Den engelske kanal.
Antallet har imidlertid ikke gått ned siden politikken ble kunngjort 14. april. Mer enn 45 000 asylsøkere har allerede brukt denne ruten for å komme til Storbritannia bare i 2022, det høyeste tallet siden registreringene startet.
Tidligere i 2022 lanserte ulike anti-hvite organisasjoner og advokater som representerer asylsøkere et juridisk søksmål mot regjeringens Rwanda-politikk. De hevdet at Rwanda ikke er et trygt reisemål for asylsøkere og at ordningen bryter menneskerettighetslovene. Kritikerne hevder at Rwanda er en «autoritær stat med ekstreme nivåer av overvåking» og at den «torturerer og myrder de den anser som motstandere».
15. desember slo derimot høyesterett fast at regjeringens Rwanda-plan er lovlig, men det betyr ikke at flyreisene kan begynne umiddelbart. Dommeren la til at ordningen ikke bryter med FNs flyktningkonvensjon eller menneskerettighetslover. Høyesterett slo imidlertid også fast at sakene til åtte individuelle asylsøkere – som skulle sendes til Rwanda tidligere i år, må vurderes på nytt.
Det er også ventet at gruppene som tapte vil anke kjennelsen. Avgjørelsen om klagebehandling er utsatt til 16. januar 2023.
Innenriksminister Suella Braverman har tidligere sagt at det var hennes «drøm» å få et fly på vingene fra Storbritannia til Rwanda før jul. Som svar på kjennelsen sa Braverman at regjeringen er «klar til å forsvare seg mot enhver ytterligere juridisk utfordring».
Rwanda sier de kan klare å behandle 1 000 asylsøkere i løpet av prøveperioden, men har kapasitet til flere.
I henhold til avtalen kan Rwanda også be Storbritannia om å ta imot noen av sine mest sårbare flyktninger. Imidlertid har ingen asylsøkere faktisk blitt sendt til landet. Det første flyet skulle etter planen gå i juni, men ble kansellert etter juridiske utfordringer.
Flyselskapet Privilege Style som skulle ta asylsøkere til Rwanda i juni, har sagt at de vil trekke seg fra kontrakten med innenriksdepartementet, etter en kampanje fra anti-hvite «veldedige» organisasjoner for flyktninger.
Hvor mye vil Rwanda-planen koste?
Kostnadene vil inkludere flyreiser til Rwanda, mat, overnatting, tilgang til oversettere og juridisk rådgivning. Å returnere folk fra Storbritannia med charterfly kostet mer enn 13 000 pund per person i 2020.
Da politikken ble kunngjort, sa tidligere innenriksminister Tom Pursglove at det ville være en forhåndsbetaling på 120 millioner pund til Rwanda, etterfulgt av ytterligere betalinger etter hvert som flere saker ble behandlet. I oktober 2022 rapporterte The Times at regjeringen har betalt Rwanda 20 millioner pund ekstra, noe som bringer de totale kostnadene til 140 millioner pund.
Pursglove sa at kostnadene ville være «tilsvarende hvor mye penger vi bruker på dette for tiden», og at «på lengre sikt, ved å få dette under kontroll, bør det hjelpe oss å spare penger».
Storbritannias asylsystem koster 1,5 milliarder pund i året. Det vil si rundt 7 millioner pund om dagen som brukes på hotellovernatting for flyktninger og asylsøkere.
Kritikere sier at de daglige kostnadene er så høye på grunn av tiden det tar å avgjøre søknader, og et forbud mot asylsøkere å jobbe mens de venter på bekreftelse på status.