Hjem Nyheter Norden Hormonforstyrrende stoffer funnet i eggstokkvæske

Hormonforstyrrende stoffer funnet i eggstokkvæske

STUDIE Ny studie avdekker tilstedeværelsen av potensielt skadelige kjemikalier i follikkelvæsken som omgir kvinners egg, noe som kan ha implikasjoner for fruktbarhet og fosterutvikling.

Svangerskapskontroll. Foto: Ricmart 01CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

En studie utført av forskere ved Rigshospitalet i København har avdekket tilstedeværelsen av hormonforstyrrende stoffer i follikkelvæsken som omgir kvinners egg. Dette funnet har vekket bekymring blant forskere og helsepersonell, da det kan ha potensielle konsekvenser for kvinners fruktbarhet og fosterutvikling.

Studien, som involverte 111 par som gjennomgikk fertilitetsbehandling, analyserte follikkelvæsken for tilstedeværelsen av ulike kjemikalier, inkludert ftalater og benzofenon-3 (BP-3).

– Vi fant overraskende mange stoffer i follikkelvæsken, uttaler Stine Agergaard Holmboe, prosjektkoordinator ved Rigshospitalets avdeling for vekst og reproduksjon.

Kvinner med forhøyede nivåer av spesifikke nedbrytningsprodukter fra ftalater ser ut til å ha færre follikler. Dette funnet er betydningsfullt ettersom antall follikler ofte brukes som en målestokk for å vurdere en kvinnes gjenværende reproduktive potensial. 

– Vi fant at kvinner som hadde høye konsentrasjoner av visse ftalatmetabolitter, hadde et lavere antall follikler, som er en markør for hvor mange egg en kvinne har igjen, forklarer Holmboe.

En særlig urovekkende oppdagelse er sammenhengen mellom høye konsentrasjoner av de undersøkte stoffene og vanskeligheter med å detektere fosterhjerteslag i syvende svangerskapsuke. Dette kan indikere mulige forstyrrelser i den tidlige fosterutviklingen.

Videre ble det oppdaget en gjennomgående tilstedeværelsen av BP-3, et kjemisk solfilter som finnes i mange hverdagsprodukter.

– Vi fant BP-3 i alle follikkelvæskene, påpeker Holmboe, og legger til at «eggene som en dag skal bli til neste generasjon, er omgitt av en rekke hormonforstyrrende stoffer».

Selv om forskerne understreker at studien ikke kan bevise en direkte årsakssammenheng mellom disse stoffene og redusert fruktbarhet, fremhever det behovet for ytterligere forskning på området. Funnene reiser viktige spørsmål om langtidseffektene av eksponering for hormonforstyrrende stoffer og deres potensielle innvirkning på reproduktiv helse.

Studien, som er publisert i Environmental International, aktualiserer debatten om bruken av visse kjemikalier i hverdagsprodukter og deres potensielle helsekonsekvenser, og understreker viktigheten av fortsatt forskning og overvåkning på dette området.