HISTORIE Motstandsbevegelsen presenterer her en artikkel skrevet av den greske aktivisten fra Golden Dawn, Thomas K., som ble intervjuet av Nordfront tidligere i år.
Det er mange påstander om homoseksualitet i det gamle Hellas om dagen. De fleste mennesker har ikke undersøkt dette grundig og tar nyere tids pseudo-historikeres spekulasjoner som fakta. Hvis noen spør de om deres kilder – så vil svaret utebli – da det ikke finnes noen. Sannheten er at byene og statene i det gamle Hellas hadde veldig strenge lover mot homoseksuell aktivitet. Selvsagt eksisterte homoseksuelle, som i alle nasjoner og tidsaldre. Poenget er hva staten gjorde med det, og hvordan samfunnet behandlet disse individene.
Basiskunnskap
Ordet homos/homoeksuell/homoerotisk osv. har ikke blitt funnet noe sted i gamle greske skrifter – hverken historiske eller filosofiske. Ordet som ble brukt om homoseksuelle i gamle Hellas var «Kinaidos», et meget støtende ord som betyr «den som bringer skam», «skaper av skam» eller «han som bringer Aidos forbannelse». Aido var gudinnen som straffet de som overskred de moralske grenser og var kompanjongen til Nemesis, hevnens gudinne.
Angående homoseksualitet i Athen
Fra det athenske lovverk:
«Hvis en Athener har Etairese (sex med partner av samme kjønn) skal han ikke ha lov/tillatelse til:
1. Bli en av de ni arkoner.
2. Innta stilling som prest
3. Være talsmann for staten
4. Inneha noen som helst form for posisjon i staten
5. Være sendebud.
6. Ta del i debatter eller være tilstede ved offentlige ofringer.
7. Gå innenfor grensene til et renset/hellig sted beregnet for samling av folket.
Hvis en person som har blitt dømt for ulovlige seksuelle handlinger bryter disse regler vil han bli dømt til døden.»
Kilde: Aeschines «Kata Timarchou» , 21
Om Kinaidos/homoseksualitet: «…ikke heller har de rett til å prate fremfor, eller bringe saker inn for retten».
Kilde: Demosthenes «Kata Androtionos» (Par.30)
«En mann beføler ikke en mann med slik hensikt, da det er unaturlig…»
«Når en mann og en kvinne skaper barn er nytelsen som er opplevd på grunn av naturen (Kata physin), men det er imot naturen (Para physin) når en mann er med en mann, eller kvinne med kvinne, og de som er skyldige i slike grusomheter gjør så da de er forslavet til sine lyster».
Kilde: Fra Platos lover.
Ifølge athensk lov vil en person som er dømt for homoseksualitet få sine rettigheter som borger fratatt, å bli en borger av lavere rang (Metikoi), samt miste retten til å stemme og å besøke offentlige steder som templer, sentre for fysisk trening, forum osv.
Angående homoseksualitet i Sparta
Sparta hadde veldig strenge lover når det gjaldt homoseksualitet også. Xenophon skriver i sin bok om den spartanske staten og dets lover.
«Skikkene innført av Lycurgus var imot alle disse. Hvis noen, være seg en ærlig mann, beundret en manns sjel og forsøkte å i ham få en ideal venn – var dette normalt, men hvis det var klart at beundringen lå i en tiltrekkelse av mannens ytre skjønnhet, bannlyste han dette som en avskyelighet; og fratok de retten til å være med hverandre akkurat slik foreldre vil bli fratatt retten til seksuelt samleie med sine barn, brødre eller søstre.»
Kilde: Xenophon «Lacedaimonians grunnlov»
Angående Alexander den store
Hvor mange av dere har vel ikke hørt at Alexander den store var homoseksuell? Mange, er jeg sikker på – spesielt etter hollywood-filmen «Alexander», anser det å være et historisk faktum. Regissøren selv, den jødiske Oliver Stone, uttalte etter filmens publisering, at dette rundt Alexanders homoseksualitet var feil – og at han hadde fått feilaktig informasjon.
Ingen av de fire store historikerne, Plutarch, Arrian, Herodotus og Diodorus Sicelus, som skrev om Alexanders liv, nevner noe om seksuelle forhold mellom menn. Det er dog en hendelse Plutarch beskriver hvor Alexander er i Asia og blir tilbudt to unge gutter. La oss så se hva den påståtte homoseksuelle Alexander svarer:
«Når Philoxenus, lederen av marinen, skrev til Alexander at det var unge gutter i Ionia hvis skjønnhet måtte sees, og spurte i et brev om han (Alexander) ville at guttene skulle bli sent til ham, svarte Alexander strengt og opprørt: «Du er den mest grusomme og avskyelige av alle menn – har du noen gang sett meg involvert i slikt skittent (seksuelt) arbeide at du tok deg tiden til å bry meg med slike hedonistiske affærer?»
Kilde: Plutarch «Om Alexanders hell og dyd»
«Når Philoxenus, kommandør av hans marine skrev, at en viss Theodorus av Tarentum hadde to unge gutter av uovertruffen skjønnhet å selge, og undret om Alexander ønsket å kjøpe disse, ble Alexander opprørt og ropte ut mange ganger til sine venner om hva for en skamfull side Philoxenus hadde sett av ham, som trodde han ville akseptere slike skamfulle tilbud.»
Kilde: Plutarch «Parallelle Liv – Alexander»
Avslutningsvis vil jeg si at dette var kun noen av mange bevis angående den påståtte homoseksualiteten i antikkens Hellas. Disse, som de jeg har nevnt, er selvfølgelig direkte fra de gamle kildene. Så neste gang noen prøver å fortelle deg hvor tolerante grekerne var mot homoseksuelle i antikkens Hellas – spør etter hans kilder!
Av: Thomas K.
Medlem av Golden Dawns Sentralkomité