ARKEOLOGI Ifølge et internasjonalt forskerteam kan en hodeskalle fra et moderne menneske som ble funnet i Hellas være over 200 000 år gammelt.
Det moderne mennesket kan ha kommet til Europa betydelig tidligere enn hva man tidligere har trodd, ifølge et internasjonalt forskerteam som har datert en hodeskalle fra et moderne menneske til 210 000 år. Hodeskallen ble funnet for 40 år siden i Apidima-grotten i søndre Hellas.
Forskerteamet har slått fast at det er en menneskeskalle ved å undersøke bakhodet på skallefragmentene.
I samme grotte ble det også funnet en neandertalerskalle som har blitt datert til 160 000 år. Hvordan de to skallene havnet på samme sted er naturligvis, med tanke på den passerte tiden, uklart.
– Våre resultater viser at Homo sapiens’ spredning fra Afrika skjedde tidligere enn hva vi tidligere har trodd, over 200 000 år siden, sier Katerina Harvati, som er direktør for den paleoantropologiske avdelingen på universitetet i Tübingen.
Noen forskere er dog ikke enige i teamets konklusjoner. Kritikken gjelder dels påstått usikkerhet i dateringsmetoden og at skallen, i og med at den er ukomplett, ikke med bestemthet kan kunne klassifiseres som en menneskeskalle.
Warren Sharp ved Berkeley Geochronology Center mener at teamets dateringsresultat viser en rekke verdier som skiller seg mye fra hverandre, hvilket ifølge ham kan tyde på at radioaktivt uran, hvis halveringstid utnyttes for dateringen, har «lekket» fra benfragmentene og dermed gjør dateringen usikker.