Hjem Historie Dagens historiske Historien om det forfalskede bildet fra Buchenwald

Historien om det forfalskede bildet fra Buchenwald

HISTORIE Den 6. mai 1945 publiserer The New York Times Magazine et bilde av fanger i KZ-leiren Buchenwald. Etter at bildet ble manipulert har det blitt et av holocaust-propagandaens mest kjente bilder.

640px-buchenwald-forfalskning-topp_ny
Foto: (venstre side) Private H. Miller. (Army), Public domain, via Wikimedia Commons. (høyre side)The New York Times Magazine, 6. mai 1945.

Selv om du ikke har lest om det i massemedia så ble et av holocaust-propagandaens mest kjente bilder avslørt som falskt i begynnelsen av 2013. Tydeligvis hadde opphavsmannen/opphavsmennene til det forfalskede bildet ment at (de tyfusrammede) fangene på originalbildet fra Buchenwald ikke så utmagrede nok ut, og derfor klipt inn en meget mager mann for å forsterke inntrykket av at fangene led i «dødsleiren».

Den 6. mai 1945 publiserer The New York Times Magazine en artikkel ved navn «The World Must Not Forget» med et bilde som har underteksten «Crowded bunks in the prison camp at Buchenwald». Fotografiet viser flere køyesenger med tyfussmittede fanger. Men den nakne underernærte mannen finnes ikke på dette bildet.

640px-The_New_York_Times_Magazine_den_6_maj_1945_sid_42_zoom_ny
Foto: The New York Times Magazine, 6. mai 1945.

Et bilde med mannen på skal dog komme til å bli brukt til propagandaformål 35 år senere. I 1980 gir ekspertvitnet og grunnleggeren av Auschwitz Study Foundation, Mel Mermelstein, ut sin bok By Bread Alone: The Story of A-4685, som handler om hans opplevelser i Auschwitz (han skal også ha vært internert i Buchenwald).

I boken finnes nå bildet fra Buchenwald med den nakne underernærte mannen. Interessant nok finnes ikke mannen på forsiden av boken.

Den jødiske handelsmannen Mel Mermelstein viste seg senere å være en bedrager. Mermelstein gjorde seg kjent året etter da han saksøkte den revisjonistiske organisasjonen Institute for Historical Review (IHR). IHR hadde utlovet en belønning på 50 000 dollar til den som kunne bevise at jøder hadde blitt gasset i Auschwitz, og Mermelstein tok utfordringen.

Mel Mermelstein: Foto (utklipp): Private H. Miller. (Army), Public domain, via Wikimedia Commons

Mermelstein hevdet å ha sett sin mor og søster gå inn i gasskammeret i Auschwitz, og krevde belønningen samt innleverte et søksmål på 17 millioner dollar til California Superior Court. Støttet av de beste advokater, samt massemedia, og med en dommer som i saken deklarerte at «gassingene av jøder er understøttet av sikre kilder» og dermed var «et faktum», kjente IHR seg tvunget til å snu, og gikk med på et forlik med Mermelstein om 90 000 dollar.

Senere undersøkte IHR Mermelstein og fant at han i boken sin ikke nevner at moren og søsteren ble tvunget inn i gasskammeret, selv om boken er selvbiografisk og at denne opplysningen var viktig under prosessen mot IHR. De fant også ut at Mermelstein hadde oppgitt frem forskjellige versjoner av hvordan faren hans hadde dødd, og at han hadde dødd på forskjellige plasser. Det er altså denne bedrageren som skal ha vært bakmannen til spredningen av det falske bildet fra Buchenwald.

Foto: Remy Steinegger, World Economic ForumDerivative work: SlimVirgin at en.wikipedia, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

En annen bedrager, fredsprisvinneren og påstått Buchenwald-fange Elie Wiesel, har selv sagt at han er med på bildet. Han har dog aldri kritisert hvorfor bildet har blitt manipulert, men har i stillhet akseptert forfalskningen. Wiesel er kjent for en rekke bemerkelsesverdige uttalelser som at «geysirer av blod» i månedsvis sprutet opp fra bakken i Babi Yar, at 10 000 ble drept i Buchenwald hver dag og at han en gang «fløy et helt kvarter» etter å ha blitt påkjørt av en taxi på Manhattan i 1956.

Sannheten om det falske bildet fra Buchenwald begynte å rulles opp i slutten av 2012 av den revisjonistiske bloggeren Winston Smith. Han kunne vise at bildet fra 6. mai 1945 ikke stemmer overens med det bildet vi er vant til å se, og som massemedia, dokumentarer og historiebøker ofte sprer.

Men for å ytterligere komplisere det hele kunne Winston Smith også vise at amerikanske aviser, blant annet Los Angeles Times, uken før The New York Times Magazines publisering, viste et bilde der mannen er med. Det virker som at bildet med ekstrapersonen var det bildet som først ble publisert i massemedia. Dette skulle rent teoretisk kunne bety at Mermelstein selv har blitt lurt, men det som taler mot ham er at han selv publiserte begge versjonene av bildet i boken sin. Mermelstein burde selv vite om mannen var tilstede ved fotograferingen, da han ifølge egne utsagn også er med på bildet.

Siden The New York Times Magazine valgte å publisere bildet uten mannen skulle dette like gjerne kunne bety at det er denne avisen som forfalsket et autentisk originalbilde. Winston Smith kan dog vise at om man zoomer inn og ser nøye på bildet så ser man at mannen er klippet inn og at hans venstre arm har en unaturlig vinkel mot stolpen. Dette, mener Winston Smith, kan være grunnen til at Buchenwald-museet har klippet bort deler av mannens venstre arm i sin montasje. At mannen er klippet inn ble ikke oppdaget av Winston Smith selv, men ble bemerket av en bekjent. De med kunnskap om fotoredigering bør kunne se at dette også er tilfellet.

640px-buchenwald3_ny
Foto: Private H. Miller. (Army), Public domain, via Wikimedia Commons
buchenwald6-460x567
Foto (zoomet inn): Private H. Miller. (Army), Public domain, via Wikimedia Commons

Les også:
Alliert massakre i tysk konsentrasjonsleir ble «bildebevis for holocaust»
Myten om dampkamrene i Treblinka