UTENRIKS Både Hellas og Tyrkia tilhører Nato. Konflikten med den mektige militære naboen i øst fører nå til storsatsing hos Hellas egen militære styrke.
Hellas vil nå ruste opp sin militære industri. Konfliktene med det sterke Natolandet Tyrkia har eskalert under Tyrkias leder Recep Tayyip Erdoğan sitt styre.
Spenningene mellom de to Natolandene har den siste tiden intensifisert. Det meste av spenningene kommer av bråk om rettighetene for olje- og gass-prospektering i det østre Middelhavet.
Den nåværende tvisten eskalerte da Tyrkia sendte sitt seismiske forskningsfartøy Oruc Reis, eskortert av marinefartøy for å lete etter olje- og naturgass-forekomster i et område mellom Kypros og den greske øya Kreta, som Athen hevder eierretten til.
Hellas sendte sine egne marinefartøy til området og satte sine væpnede styrker i beredskap.
– Den tyrkiske ledelsen uttrykker nesten daglige trusler om krig og fører provoserende uttalelser mot Hellas, sier den greske regjeringens talsmann Stelios Petsas.
– Vi svarer med politisk, diplomatisk og operativ beredskap, fast besluttet på å gjøre alt det som kreves for å verne om våre suverene rettigheter, fortsetter Pestas.
På lørdag kommer Hellas statsminister Kyriakos Mitsotakis, under sin årlige tale om landets økonomiske planer, til å kunngjøre detaljer rundt planene om å ruste opp landets militære styrker.
Forrige uken vedtok Hellas 2,5 milliarder euro i en obligasjonsutstedelse tiltenkt for å øke landets militære utgifter, og samle inn penger til selskaper som har blitt rammet økonomisk av koronakrisen.
Midlene kan blant annet komme til å bli anvendt for å kjøpe inn franskproduserte jagerfly av typen Rafale og minst en fransk fregatt.
Den greske statsministeren skal også treffe den franske presidenten Emmanuel Macron nå på torsdag, ved siden av et møte som skal holdes på Korsika for EUs Middelhavsland.
Truer Hellas og EU
På mandag kalte Erdoğan Hellas sine væpnede styrker «forfalne» og han oppfordret Athen om å «søke en dialog» med Tyrkia. Han kritiserte også EU, som har støttet sitt eget EU-medlem Hellas i striden.
– Jeg råder dem som, istedet for å føre samtale med oss, viser seg frem tross sine forfalne militære styrker, i å nøye inspektere våre diplomatiske anstrengninger og militære operasjoner de siste fire årene, sa Erdoğan etter et møte med sin regjering, og fortsatte:
– Tyrkia kommer til å fortsette å følge en besluttsom og aktiv politikk i det østre Middelhavet.
På lørdag advarte Erdoğan Hellas om å innlede en samtale om motstridige territoriale krav i det østre Middelhavsområdet.
– De kommer enten til å forstå det politiske og diplomatiske språket, eller forstå det ved smertelige erfaringer ute på [slag-]marken, tordnet Erdoğan.
På mandag traff en høyt oppsatt Nato-tjenestemann Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar, samt høyt rangerte militære tjenestemenn i Ankara. De diskuterte den tilspissede situasjonen, samt ett Nato-initiativ som siktet på å unnvike risikoen for en ulykke mellom de to allierte nasjonene.
Hellas utenriksminister Nikos Dendias sier at Tyrkia er det eneste landet i regionen «som truer sine naboland med krig når disse landene vil utøve sine lovlige rettigheter, i åpenbar strid med FN-pakten».
Dendias la til at Tyrkia «har ett tydelig valg: Dialog uten trussel, eller sanksjoner.»
Hellas og Tyrkia har vært nære krig tre ganger siden midten av 1970-tallet. Ett av tilfellene oppstod over prospekteringsrettigheter av naturressurser i Egeerhavet.
Tyrkia har stadig oftere under de seneste årene truet Europa med sin egen politikk, og blant annet utøvet utpressing mot overstaten som aldri har villet slippe Tyrkia inn i den Europeiske Unionen.
Den seneste tiden har Tyrkia angrepet Europa med demografisk krigføring, ved å slippe ut rasefremmede horder fra den tredje verden til Europa – en biologisk krigføring som i varierende grad imøtekommes av asyl- og innvandrings-forkjempere i EU.
Les også:
Tyrkia truer med å gi inntrengere fri passasje til Europa
Tyrkisk minister: «Migrantene kommer til å forandre Europa»
VIDEO: Tyrkisk militærpoliti truer rasefremmede migranter til å invadere Hellas
Tyrkiske militærkjøretøy forsøker å rive grensesperring mot Hellas