STORBRITANNIA Storbritannias helseminister Wes Streeting sier at sykepleiere bør kunne nekte «rasister» å få behandling. Dette kommer etter at filippinske sykepleiere skal ha blitt utsatt for rasisme på vei til jobb.
Etter en hendelse der filippinske sykepleiere i Sunderland, nordøst i England, skal ha blitt utsatt for rasistiske tilrop og steinkasting på vei til jobb, iverksetter den britiske regjeringen nye tiltak mot avvikere. Ifølge Nursing Times ble de utenlandske sykepleierne tilkalt spesielt for å yte akutt pleie i forbindelse med de voldsomme protestene mot masseinnvandringen som pågår i Storbritannia.
Ingen av sykepleierne skal ha blitt skadet i hendelsen, men den britiske helseministeren Wes Streeting har likevel grepet inn og gir nå helsearbeidere tillatelse til å nekte behandling til såkalte rasister.
Under et besøk på kreftsenteret i Leeds ga Streeting en lengre uttalelse til nyhetsbyrået PA, der han gjentok mantraet om at «regjeringen ikke vil tolerere at høyreekstreme voldsmenn fortsetter med sine meningsløse handlinger i landet vårt».
– Jeg ble forferdet over rapportene om vold mot filippinske sykepleiere i Sunderland – dette var sykepleiere som gikk på jobb for å yte akutthjelp, og angriperne skjemmer ut flagget vårt og landet vårt, tordnet han.
Helseministeren fortsatte med å si at han «ikke under noen omstendigheter» vil tillate at helsearbeidere utsettes for «trusler, trakassering eller rasisme», og at slike pasienter «kan og bør avvises».
Professor Nicola Ranger, generalsekretær i sykepleierforbundet RCN, sendte en melding til sine medlemmer etter kunngjøringen, der hun siterer Streeting. Ifølge Ranger bør helseministerens uttalelse tolkes som et grønt lys for sykepleiere til å avvise pasienter som oppfattes som rasistiske, selv om det ifølge henne er en sykepleiers «vanskeligste oppgave noensinne» å nekte noen behandling.
«Wes Streeting sa at for ham er dette grunn nok til å avvise pasienter», skriver hun i meldingen.