GRØNLAND Grønlands statsminister har i sin nyttårstale understreket behovet for å ta avgjørende skritt mot uavhengighet fra Danmark. Uttalelsen kommer i kjølvannet av USAs nyvalgte president Donald Trumps kontroversielle kommentarer om Grønland.
I sin tale på nyttårsaften la Grønlands statsminister Múte Bourup Egede fram en visjon om Grønland som en selvstendig nasjon. Statsministeren fremhevet viktigheten av at Grønland tar kontroll over sin egen skjebne og former sin egen fremtid.
– Det er på tide at vi selv tar steget og former framtiden vår, også med hensyn til hvem vi skal samarbeide tett med, og hvem som skal være våre handelsforbindelser, sa Egede i talen.
Egede påpekte at det nåværende forholdet til Danmark ikke har lykkes i å skape full likestilling for Grønland. Han understreket behovet for å fjerne det han beskrev som «kolonitidens lenker» og gå videre som en selvstendig nasjon.
– Det er nå blitt tid for å ta det neste skrittet for landet vårt. Slik som andre land i verden, må vi arbeide for å fjerne de hindringer for samarbeid, som vi kan betegne som kolonitidens lenker, og gå videre, uttalte Egede.
Grønland, som var en dansk koloni frem til 1953, har gradvis oppnådd økt selvstyre. I 2009 fikk øya utvidet selvstyre som omfatter de fleste områder, bortsett fra utenriks- og sikkerhetspolitikk. Avtalen fra 2009 gir også Grønland retten til å erklære uavhengighet gjennom en folkeavstemning.
Den politiske kommentatoren Ineqi Kielsen antyder at Egede ser ut til å ville drive valgkamp på uavhengighetsspørsmålet. Kielsen forventer en folkeavstemning om uavhengighet i løpet av de neste fire årene, muligens i forbindelse med parlamentsvalget i april 2025.
Egedes uttalelser kommer i en tid der Grønland har fått økt internasjonal oppmerksomhet, ikke minst fra USA. Den nyvalgte amerikanske presidenten Donald Trump har nylig uttalt at USA anser «besittelse og kontroll over Grønland som en absolutt nødvendighet».
Veien mot uavhengighet er imidlertid ikke uten utfordringer. Grønlands økonomi er sterkt avhengig av et årlig tilskudd fra Danmark på rundt 500 millioner euro, som utgjør omtrent 20% av øyas BNP. Fiskeri dominerer økonomien og står for 90% av eksporten, noe som gjør øya sårbar for markedssvingninger, skriver EUToday.
Til tross for disse utfordringene, virker Egede fast bestemt på å drive Grønland mot uavhengighet. De kommende månedene og årene vil vise hvordan denne prosessen utvikler seg, og hvordan det internasjonale samfunnet, spesielt Danmark og USA, vil reagere på Grønlands ambisjoner om selvstendighet.