TEKNOLOGI Google er dømt for å ha skaffet seg et monopol på søketjenester og reklamer tilknyttet søk.
Google er blitt funnet skyldig i å ha skapt et ulovlig monopol over internettsøk, i et felles søksmål anlagt av USAs Justisdepartement og 38 av landets delstater foran en føderal distriktsdomstol i Washington D.C. Saksøkerne har anført at Google bryter amerikansk konkurranselovgivning ved å opprettholde et monopol på generelle søketjenester og på sponsede søkeresultater.
I dommen påpekes det at Google kontrollerer viktige distribusjonskanaler ved at Google er satt som standard søksleverandør i mange nettlesere, deriblant Chrome, Safari og Firefox. Dessuten fremtrer et Google-søkefelt på hovedmenyen til alle Android-enheter, og Chrome er forhåndsinstallert som standard nettleser på alle enheter utenom Samsungs. Retten fant det bevist at distribusjonsavtalene Google har med sine partnere fastlåser halve markedet for søk, og dermed nesten halve markedet for reklame tilknyttet søk, ved at de forbyr partnere å forhåndsinstallere andre søkeleverandører.
I tråd med saksøkernes anførsler fant retten at mangelen på ekte konkurranse har redusert Googles incentiver for å forbedre sin søketjeneste. Dette underbygges av at Google selv har erkjent at de ikke vurderer hvorvidt brukere vil gå til andre spesifikke søkeleverandører dersom de introduserer en endring i sin søketjeneste, samt at de også selv i 2020 gjennomførte en studie som viste at en reduksjon i kvaliteten på søkeproduktet ikke ville føre til tap av inntekter fra søk.
Retten kom videre frem til at Googles monopolstilling har gjort det mulig for Google å øke prisen på tekstreklamer uten begrensninger. Ved at Googles rivaler må distribuere sine søketjenester gjennom mindre effektive, ikke-standard tilgangspunkter, får de færre brukere, og dermed mindre inntjening på reklame rettet mot disse brukerne.
Google har annonsert at de vil anke avgjørelsen. Straffeutmålingen vil skje ved en separat forhandling.