HISTORIE Den 29. august 1944 bomber Royal Air Force byen Königsberg. Byens 700 år gamle sentrum jevnes med jorden.
Königsberg slott, fundamentet til den gamle tyske byen, hadde eksistert siden 1200-tallet. I 1255 inntok ordensriddere prøyssernes fort Tuwangste og begynte umiddelbart å bygge egne befestninger på stedet. Noen år senere startet byggingen av en steinborg som ble døpt Königsberg for å hedre den bøhmiske kongen Ottokar II som hadde deltatt i korstoget. I 1286 fikk Königsberg bystatus og i begynnelsen av 1600-tallet ble byen hovedstad i Preussen, som senere ble til Østpreussen. Königsberg slott og nesten hele gamlebyens historiske bygninger ble denne dagen 1944 bombet sønder og sammen av de allierte.
Siden krigsutbruddet med Sovjetunionen hadde det sovjetiske flyvåpenet bombet Königsberg mange ganger. Under et angrep i 1943 slapp det røde flyvåpenet blant annet en 5-tonns bombe over byens sentrum. Bomben var den største som fantes i det sovjetiske arsenalet.
Det første angrepet på byen fra det britiske RAF, som hadde en eksplisitt politikk om å bombe tyske sivile, kom natten mellom den 26.–27. august da 174 tunge bombefly av type Avro Lancaster angrep. På grunn av den lange avstanden kunne ikke bombeflyene bære så stor last, og angrepet ble regnet som mislykket da de ikke traff byens sentrum. Bombesjefen, Arthur «Butcher» Harris, beordret derfor et nytt angrep.
Natten mellom den 29.–30. august fløy 189 Lancaster-bombefly den over 150 mil lange veien til Königsberg. I lasten hadde de omtrent 480 tonn bomber som var en blanding av store høy-eksplosive bomber og en større mengde små brannbomber. Bombene falt tett over den gamle byen. Bydelene Altstadt, Löbenicht og Kneiphof ble fullstendig ødelagt. Av det gamle middelalderslottet, katedralen og det gamle universitetet var det bare ruiner igjen. Byen brant i flere dager etter angrepet og tusenvis av mennesker døde i de intensive brannene. Nøyaktig hvor mange som døde i angrepet er uvisst.
I sin krigsjournal skriver RAF:
Bomber Command estimerer at 41% av alle hus og 20% av all industri i Königsberg ble ødelagt. Tallrike fiendtlige jagerfly over målet og 15 Lancasterfly, 7,9% av styrken gikk tapt.
Grusomhetene for beboerne i byen var dog ikke over samtidig med britenes morderiske bombetokt; under det sovjetiske angrepet på Østpreussen ble resten av byen jevnet med jorden. Over 90% av alle bygningene ble ødelagt. Av byens over 100 000 innbyggere ved krigens slutt var omtrent bare 15 000 i live noen år senere da de siste tyskerne ble fordrevet. På sekstitallet besluttet politibyrået å rive de siste restene av den gamle ordensborgen – ruinene ble sprengt og restene overkjørt med bulldosere. Königsberg, eller Kalinigrad som byen heter etter 1946, er fortsatt okkupert av Russland.