UTENRIKS Nye regler rundt stemmeretten, som ifølge befolkningen øker utlendingers innflytelse, anses å ha utløst opptøyer i protektoratet som Frankrike nå har annonsert sin intensjon om å slå ned på.
600 tungt bevæpnede franske soldater har fått i oppgave å sikre veien mellom det franske øyprotektoratet i Ny-Caledonias hovedstad Nouema og flyplassen. Det har den siste tiden herjet opptøyer flere steder i protektoratet, som består av en rekke øyer som ligger i Stillehavet, og som sammen i 1853 ble gjort til en fransk administrativ enhet.
De pågående opptøyene startet 13. mai, da Frankrikes nasjonalforsamling implementerte nye regler angående stemmerett til regionale valg. Lovendringen innebærer at innbyggere som har oppholdt seg i Ny-Caledonia i minst ti år får stemmerett, noe som har fått urbefolkningen til å protestere med henvisninger til utenlandsk innflytelse og folkeutbyttet – argumenter som vestlige medier i enkelte andre sammenhenger har en tendens til å underkjenne.
I snart en uke nå har bygninger og biler blitt satt i brann, butikker plyndret, mens skyteepisoder så langt har resultert i seks dødsfall og hundrevis skadet. Mer enn 3000 turister er strandet på hovedøya Grand Terre, og matforsyningen er generelt i ferd med å ta slutt. Seks personer er så langt drept under opptøyene, noe Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin la stor vekt på da han lørdag kunngjorde at 600 militærpersonell nå settes inn i «en storstilt operasjon».
Opptøyene, som har vart i nesten en uke, rapporteres nå å ha mistet noe av intensiteten, noe som antas å skyldes det nylig utstedte portforbudet fra klokken seks om kvelden til klokken seks om morgenen. Hovedstadens borgermester Sonia Lagarde advarte imidlertid i går mot forhastede konklusjoner om en angivelig oppnådd stabilitet i øygruppen med sine 270 000 innbyggere.