IDRETT Det europeiske fotballforbundet (Uefa) konkluderte i februar i år med at fotballklubben Manchester City hadde forbrutt seg mot fotballens eget økonomiske regelverk, som går under navnet Financial Fair Play (FFP), og laget skulle utestenges i to år. Slik gikk det imidlertid ikke. Etter å ha anket ble saken, til alles overraskelse, omgjort. «Til alles overraskelse» er imidlertid ikke riktig, tvert om var utfallet av anken ventet, men det er nettopp det at et slikt utfall av kjennelsen var ventet som gjør saken så tragisk for mange.
Bakgrunnen for saken er at City har blåst opp sine tall vedrørende sponsorinntekter ved at klubben fikk kanalisert inntekter til gjennom flyselskapet Etihad, det nasjonale flyselskapet i De forente arabiske emirater. Ikke så kontroversielt kanskje, selv om økningen gikk fra 8 millioner euro til 67,8 millioner euro over natten. Mer betenkelig blir det når man tar med den kjensgjerningen at klubbens eier, Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, også eier Etihad. Han har dermed i realiteten kanalisert pengene til seg selv.
– Jeg blir jo skuffa, men ikke overrasket, det ble litt som forventet. Det som er trist er at man ikke er skuffet fordi at det er noe som var uventet, men man er skuffet fordi at det er så forventet, uttalte NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp. Han fortsetter: – Det dommen endrer er at andre klubber med styrtrike bakmenn også på en enkel måte kan omgå regelverket.
Manchester City ble i 2008 kjøpt av staten Abu Dhabi og mange mener denne seneste dommen fjerner alle hinder av regulering innen fotballen. Det blir mer og mer klart at det er kapitalmakten som rår innen denne idretten, den har nå fått fritt spillerom.
Fotball er kanskje det uttrykket innen det utvidede kulturbegrepet som har gått lengst i å promotere folkeutbyttet, parallelt med at det har etablert seg som en utgave av den mest kyniske og ekstreme formen for kapitalisme (hvis denne i det hele tatt kan graderes). Samtidig er dette gjort på den arenaen, i alle dets betydninger, hvis publikum er synonymt med den hvite arbeiderklassen, som er det segmentet av befolkningen som først og sterkest vil bli rammet av både folkeutbyttet og nyliberalismen. Det er også lenge siden fotballen ble spilt i sin genuine form, hvor lagets spillere var individer som hadde tilhørighet til regionen laget favner, kanskje gjennom flere generasjoner, oppildnet av publikum med samme identitet, mot et lag og publikum med annen regional/lokal-identitet. Nå er unntakene om spillere, eiere og/eller trenere i det hele tatt kommer fra samme kontinent, dette selvsagt i ideologisk samsvar med, og utløst av, den selvsamme nyliberalismen.
Manchester City er for øvrig trent av spanjolen Pep Guardiola (med en årslønn på ca. 155 millioner kroner). I den senere tiden har Guardiola gjort seg bemerket som en høylytt tilhenger av Black Lives Matter-bevegelsen. Ikke bare som en negasjon, han har til alt overmål angrepet «hvithet» og uttrykt skamfølelse for «hva hvite har gjort mot svarte mennesker verden rundt», uten å spesifisere hva dette skulle være.