Hjem Nasjonal kamp Aktivisme Folkeopplysning om de alliertes krigsforbrytelser i Dresden 1945

Folkeopplysning om de alliertes krigsforbrytelser i Dresden 1945

AKTIVISME Den nordiske motstandsbevegelsen har under dagene 13. til 15. februar bedrevet folkeopplysning om de alliertes terrorbombinger mot sivile mål i den tyske byen Dresden i 1945.

Under dagene 13. til 15. februar har aktivister og medlemmer fra Den nordiske motstandsbevegelsen bedrevet aktivisme i flere byer og tettsteder i Norge for å informere om de alliertes grusomme terrorbombinger mot sivile mål i den tyske byen Dresden i slutten av andre verdenskrig – også omtalt som det virkelige holocaust, hvilket betyr brennoffer.

Som følge av at hundretusener av hvite øst-europeiske flyktninger hadde ankommet Dresden, på flukt fra den brutale røde armè, var Dresden en svært folksom by i denne perioden. Enkelte kilder oppgir at befolkningen på dette tidspunktet var opp mot 2,5 millioner mennesker, hvorav mange var desperate kvinner, barn og eldre som søkte tilflukt fra den jødiske kommunismens herjinger.

I fire angrepsbølger slapp en luftarmada på 2 500 fly totalt 850 000 bomber over den tyske byen, og skapte på denne måten en ildstorm med den hensikt å ødelegge og drepe så mange som mulig.

En ildstorm oppstår når en brann er så intens at luften som brannen trenger for å holdes i gang, blir sugd inn i varmen fra omkringliggende områder med orkanstyrke. I Dresden spredte brannen seg så kraftig at folk og til og med trær ble sugd inn i et hav av brann. Vitnesbyrd forteller også om hvordan barn mistet grepet om sine foreldre og ble sugd inn i ildstormen. Varmen var så intens at veier smeltet, folks klær selvantente og kropper brant opp idet de forsøkte å flykte. Den enorme brannen sugde også bokstavelig talt oksygen ut av tilfluktsrom og kjellere hvor folk hadde søkt tilflukt, slik at også disse mistet livet.

Tusenvis av sivile mennesker, omgitt av et hav av ild, kastet seg ut i det iskalde vannet i elven Elbe, for ikke å brenne opp i brannhelvetet. Vitner forteller hvordan amerikanske jagerfly da styrtet ned mot de tusenvis av folk i elven og massakrerte dem med automatkanoner og maskingevær.

De allierte utførte terrorbombinger mot flere tyske byer, og også norske byer, men Dresden skal være den byen som ble rammet hardest.

Som følge av at de allierte vant krigen i 1945 har de alliertes krigsforbrytelser mot sivile mål blitt feiet under teppet når de har skrevet historien. Mange mennesker er ikke kjent med de alliertes krigsforbrytelser.

Når brannbombene falt, klamret fosforen seg fast på kroppene og forvandlet dem til menneskelige fakler. Skrikene fra dem som ble brent levende, føyde seg til ropene fra dem som ennå ikke var rammet. Det behøvdes ingen signallys for å lede den andre bølgen av bombefly til sitt mål, ettersom hele byen var blitt en gigantisk fakkel. Dresden hadde intet forsvar, ingen luftvernskanoner, ingen lyskastere, ingenting.

Victor Gregg (britisk krigsfange, overlevende og forfatter av boken «Dresden: A Survivor’s Story»).

Se utvalgte bilder nedenfor:

De alliertes krigsforbrytelser i Norge

De alliertes bombemassakre i Laksevåg førte blant annet til en av de største tragediene i Norge under andre verdenskrig. Aller verst var bombingen av Holen barneskole. Tre bomber slo ned i skolen, hvorav en bombe på 450 kg traff midt i og tok livet av to gutteklasser og deres lærere. 61 av skolens 350 barn ble drept av de britiske bombene, samt 2 lærere, 1 vaktmester og 16 personer fra det sivile luftvernets førstehjelpstjeneste. Dessuten døde andre personer, inklusivt barn, i sine private hjem som lå i nærheten av skolen.

140 bombefly slapp 1432 bomber, og i løpet av en kort morgenstund var den største enkeltkatastrofen i Norge under 2. verdenskrig et faktum.

Dagbladet
Plakater hengt opp ved Holen barneskole på Laksevåg i Bergen.
Til minne om de som omkom på skolen 4.okt. 1944.

Kleivdals lærfabrikk ble også bombet av de allierte, hvorav 36 norske arbeidere ble drept. Også her ble det utført folkeopplysning om de alliertes krigsforbrytelser.

Minnestein for de omkomne ved Kleivdals lærfabrikk.