POLITIKK Barne- og familiedepartementets høring i forbindelse med et forslag om å forby søskenbarnekteskap endte i negative tilbakemeldinger fra nærmest samtlige av respondentene.
Etter ønske fra Oslo politidistrikt sendte Regjeringen ut et forslag på høring den 1. juli angående et forbud mot søskenbarnekteskap. Hensikten er å redusere helseskader hos barn, samt redusere risikoen for tvangsekteskap, sosial kontroll og æresvold, noe som er utbredt i pakistanske og somaliske familier. Forslaget innebærer at ekteskap ikke vil kunne inngås mellom søskenbarn, og at slike ekteskap inngått i utlandet ikke skal anerkjennes.
Også nordmenn vil berøres av forslaget. Regjeringen henviser til likestillings- og diskrimineringsloven, som forbyr ulik behandling på grunnlag av etnisitet, og grunngir valget av helseskadereduksjon som motivasjon for loven med at det er å anse som et legitimt og saklig formål etter nasjonal lov og internasjonale overenskomster.
Forslaget inneholder unntaksbestemmelser som skal slå inn dersom sterke grunner taler for det. Som eksempel nevnes tilfeller der en part har betydelig sterkere tilknytning til vigselslandet enn til Norge.
Både Advokatforeningen, Helsedirektoratet, FHI, UDI, Oslo Universitetssykehus, flere professorer i medisin og genetikk, samt andre, er imidlertid skeptiske til forslaget. I høringssvarene mener de at helseskader som kan knyttes opp mot søskenbarnekteskap er ekstremt sjeldne, og at et forbud i beste fall vil redusere dødfødsler med én hvert fjerde år, hvorpå andre faktorer slik som rusmisbruk er av langt større betydning. Fra utenlandsk hold mener man også at forslaget fremstår som dissonant sett i lys av etablissementets retoriske hyllest til retten til å elske den en vil.
Ifølge Dispatches dokumentar «When cousins marry» har over halvparten av pakistanere bosatt i Storbritannia inngått søskenbarnekteskap.
Foreløpig eksisterer et forbud mot søskenbarnekteskap i Bulgaria, Romania, Serbia, Slovenia, Kroatia, deler av USA, Kina, Taiwan, Filippinene, Sør-Korea og Nord-Korea. I Danmark er søskenbarnekteskap ikke ansett som gyldig grunnlag for familiegjenforening.
Tidligere har det vært foreslått tvungen underlivsundersøkelse av alle norske barn for å avdekke omskjæring, også dette en praksis forbundet med somalisk kultur.